Gratis online cursus transformatieve citizen science voor duurzaamheid
Wageningen University & ResearchCitizen science is onmisbaar geworden om urgente duurzaamheidsuitdagingen zichtbaar te maken en aan te pakken. Om oplossingen te vinden voor de complexe problemen zoals klimaatverandering en verlies van biodiversiteit is het cruciaal dat wetenschap en samenleving samenwerken. Wetenschap wordt relevanter naarmate wetenschappers en burgers het verzamelen van gegevens opschalen, kennis co-creëren en gezamenlijk handelen naar resultaten.
Goed ontworpen citizen scienceprojecten stellen burgers in staat om gegevens te verzamelen, te interpreteren en te delen. Transformatieve citizen science gaat een stap verder. Het stelt burgers in staat om bij te dragen aan verandering in kwesties die voor hen belangrijk zijn. Het is een proces dat onze aannames en waarden uitdaagt, om samen innovatieve oplossingen te creëren die duurzaamheidsuitdagingen kunnen aanpakken. Het gaat niet alleen om weten en 'dingen beter doen', maar ook om 'betere dingen doen' met elkaar.
Cursus transformatieve citizen science voor duurzaamheid
Experts van Wageningen University & Research hebben een Engelstalige cursus ontwikkeld die vanaf nu tot eind van het jaar gratis gevolgd kan worden. Je kunt daar de dertig tot vijftig uur die de cursus duurt in je eigen tempo volgen. Citizen science kan op allerlei manieren worden gebruikt, waarbij meerdere belanghebbenden betrokken zijn die de wereld van het maatschappelijk middenveld, bestuur en onderwijs vertegenwoordigen. In deze cursus leer je hoe je citizen science in de praktijk kunt brengen en leer je de principes die ervoor zorgen dat citizen science werkt.
Als cursist krijg je toegang tot een praktijkgemeenschap die is opgericht door de Citizen Science Hub van Wageningen University & Research waarbinnen onderzoekers en docenten over de hele wereld projecten uitvoeren. Met de citizen science expertise uit deze cursus kun je beter bijdragen aan de benodigde transformatie van de samenleving.
In deze cursus verken je een aantal succesvolle voorbeelden van burgerwetenschap, waaronder projecten over:
- Het verlies van groen en biodiversiteit
- Water- en luchtkwaliteit
- Ziekten
- Klimaatverandering
- Samen de samenleving transformeren
Voor wie is de cursus?
De cursus is voor iedereen gratis beschikbaar. Hij is bijvoorbeeld interessant voor:
- Een beleidsmaker die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van breedgedragen oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken.
- Een bezorgde burger of professional werkzaam bij een NGO of activistische organisatie die burgers wil ondersteunen bij het werken aan gezondere, groenere en duurzamere gemeenschappen.
- Een academicus die met haar/zijn onderzoek meer maatschappelijke impact wil hebben door nauwer samen te werken met burgers.
Wat ga je leren?
Na het volgen van deze cursus:
- Kun je een plan maken voor het starten en coördineren van een citizen scienceproject, inclusief strategieën en vaardigheden voor communicatie, gegevensverzameling en -beheer, en ethiek.
- Heb je inzicht in de voordelen van verschillende soorten burgerwetenschapsprojecten, variërend van wetenschappelijk tot actiegericht. Je hebt ook inzicht in hoe je omgaat met wetenschappelijke nauwkeurigheid.
- Begrijp je de compromissen die je moet sluiten bij het betrekken van burgers bij elke projectfase, van het formuleren van doelen tot projectevaluatie. Er worden praktijkvoorbeelden en tools gegeven voor het verzamelen en opslaan van data en het communiceren voor impact.
De cursus bestaat uit theoretische en praktische opdrachten waarmee je:
- De basiskenmerken van citizen science begrijpt.
- De strategische beslissingen identificeert die bij een citizen science project horen.
- Vereisten en methoden voor het monitoren, opslaan, delen, analyseren en interpreteren van gegevens identificeert.
- Het proces, de resultaten en de impact van een burgerwetenschapsproject kunt beoordelen en communiceren.
Meer informatie
- De Massive Online Open Course (MOOC) helpt je de volgende stappen te zetten om citizen science voor jou te laten werken. Deelname aan de cursus is gratis. Hij is tot 27 december beschikbaar. Schrijf je nu in op het edX platform.
Tekst: Arjen Wals, Annemarie van Paassen, Eira Carballo Cárdenas, Daniele Tubino de Souza, Monica Mars, Arnold van Vliet, Verina Ingram, Annemarie Wagemakers, Davide Tibaldi en Serge Stalpers, Wageningen University & Research
Foto: Arnold van Vliet