Natuurjournaal 19 september 2022
Nature TodayHet groentje is een vlinder om je over te verwonderen. Zó glanzend groen. Zorgvuldig hebben de vrouwtjes dit voorjaar kleine, ronde, groene eitjes een voor een afgezet in een bloemknop of op een blaadje. Voor de knalgroene rupsen was het vast geen makkelijke zomer, met de lange droogte. De overlevers hebben zich aan het eind van de zomer verpopt. Dat doen ze op de grond, en de boonvormige, bruine poppen liggen nu in de strooisellaag om te overwinteren. Met een truc vergroten ze hun kans: de pop maakt piepende geluidjes. Mieren kunnen die piepjes op de een of andere manier niet weerstaan, en nemen de poppen mee in de mierenhoop. Daar wachten ze het voorjaar af.
Op dit moment zijn de rupsen van het zwart beertje druk aan het eten. Net als de rupsen van de meeste kleine beertjes houden ze niet van malse blaadjes, maar van korstmossen en algen die op de stam van bomen groeien. Het zwart beertje is een nachtvlinder, die ook wel overdag vliegt. Ook als vlinders zijn het boomliefhebbers, die aan het begin van de zomer te vinden zijn in de toppen van eiken en naaldbomen. Nog een paar weken korstmos knabbelen, en dan dalen de rupsen af naar de bosbodem om onder het mos te verpoppen.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl
Foto’s: Luc Hoogenstein (leadfoto: rups van het groentje), Saxifraga; Ilia Ustyantsev, Wikimedia Commons