Natuurjournaal 24 augustus 2022
Nature TodayOok al is het nog lang geen herfst, onder sommige bomen ligt al een tapijt van afgevallen bladeren. Veel bomen laten een deel van het blad vallen. Niet omdat ze denken dat het al herfst is, maar als waterbesparende maatregel. Door bladeren verdampt namelijk water. Eikenbomen laten ook al eikels vallen, maar die zijn nog knalgroen en niet rijp. Sommige grote beuken laten nu zelfs heel veel groen blad vallen. In de herfst neemt een boom de tijd om alle voedingsstoffen uit het blad in de wortels op te slaan, waardoor de bladeren verkleuren. De beuken hebben daar nu geen tijd voor, het is een echte noodmaatregel om de droogte te overleven.
De oranje wortelboorder, waarvan de eerste exemplaren een maand geleden ontpopten, vliegt nu volop rond. Als je nu op je balkon of terras ’s avonds het licht aan hebt, kan je er eentje aantreffen. De mannetjes zijn oranje gekleurd met twee diagonale witte strepen over de vleugels. De vrouwtjes hebben deze strepen ook, maar bij hun zijn ze iets grijzer. De vrouwtjes leggen nu eitjes. Het schijnt dat ze die niet bewust op een waardplant leggen, maar ze gewoon in de buurt ervan laten vallen. Dan moet de rups het daarna blijkbaar maar zelf uitzoeken!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Nienke Lameris, NatureToday.nl; Mike Hirschler, IVN
Foto's: Jan van der Straaten, Saxifraga (leadfoto: onrijpe, groene eikels); Mike Hirschler