Krentenboompje IVN

Natuurjournaal 7 april 2022

Nature Today
7-APR-2022 - Krentenboompje loopt uit en voorjaarskluifzwammen weer te vinden.

De sierlijke kleine krentenboom komt van oorsprong uit Noord-Amerika. De knoppen staan momenteel op barsten. Binnenkort komen de bladeren uit, en daarna de trossen kleine witte bloemen waar insecten graag op vliegen. Daarna komen de bessen, eerst rood en later donkerpaars. Die zijn zoet en goed eetbaar. Ook vogels zijn er dol op, dus pluk de boompjes niet helemaal leeg straks. In de herfst geven ze een mooi kleurenpallet met geel en rood. Een groot deel van het jaar heb je, hoewel het een exoot is, met ‘een krent’ een mooie en nuttige boom in de tuin. De naam krent komt van het feit dat de gedroogde bessen vroeger in plaats van echte krenten (van druiven) in gebak werden verwerkt.

Voorjaarskluifzwam

Het is weer tijd voor voorjaarspaddenstoelen. De voorjaarskluifzwam is er daar een van. Het zijn vaak rare gedrochten, die kluifzwammen. De voorjaarskluifzwam heeft een heel korte steel. Bij andere kluifzwammen, zoals de witte, kan je goed zien dat de steel op een aparte manier gegroefd is. De hoed is ook een dichte wirwar van… ja, van wat? Je kan niet echt spreken van een hoed, zoals bij veel andere paddenstoelen, maar meer van een gedrongen hersenachtige massa. De voorjaarskluifzwammen zijn harde paddenstoelen. Op de zandgronden in Midden- en Zuid-Nederland zijn ze nu te vinden bij naaldbossen. Deze zwam heet ook wel de voorjaarsmorielje, maar is giftig in tegenstelling tot andere morieljes. Die lijken erop, en die groeien nu ook, en die kan je wél eten. Oppassen dus.

Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play.

Tekst en foto’s: Mike Hirschler, IVN