Natuurjournaal 14 maart 2022
Nature TodayDe tjiftjaf, die in Noord-Afrika en Zuid-Europa heeft overwinterd, keert terug naar Nederland. Op zicht zal het je misschien niet snel opvallen dat hij er weer is. De tjiftjaf is een klein bruin vogeltje dat je niet zo snel ziet als hij hoog in een boom zit. Zijn zang daarentegen valt direct op: hij roept zijn eigen naam, “Tjif-tjaf! Tjif-tjaf!”. Veel vogelaars kijken uit naar het eerste moment in het jaar dat ze de tjiftjaf horen en geven hun eerste tjiftjaf door. Dat betekent dat er halverwege maart altijd heel veel tjiftjaffen worden doorgegeven. Ook in de Nature Today-app is dit terug te zien, de tjiftjaf staat hoog bovenaan de lijst met vogels die nu waar te nemen zijn. Heb jij de eerste tjiftjaf van dit jaar al gehoord?
Luister hier naar het geluid van de tjiftjaf (Bron: Luca Baghino)
Taxus is vooral bekend als de giftige naaldboom met de rode vruchtjes. Maar wist je dat deze soort ook een interessante bloeiwijze heeft? Op dit moment staat de taxus in bloei. Bloemen kunnen mannelijk of vrouwelijk zijn. Vooral de mannelijke bloemen vallen op: dat zijn kleine, ronde gele kegeltjes. Eén kegeltje produceert een enorme hoeveelheid stuifmeel. Wanneer je er tegenaan tikt, komen er hele wolken pollen uit. Taxus wordt daarom ook wel rookboom genoemd. De vrouwelijke bloeiwijze is later in het jaar gemakkelijker te herkennen, dat zijn de bekende rode besjes. Als je van dichtbij kijkt, zul je zien dat deze van boven open zijn. De bessen van de taxus zijn dus eigenlijk schijnbessen. Dat kun je in het najaar bekijken, maar kijk nu eerst eens of je de mannelijke bloeiwijze kunt herkennen.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Jan Nijendijk, Saxifraga; Jan van der Straaten, Saxifraga
Geluid: Luca Baghino, Xeno-canto