Natuurjournaal 12 januari 2022
Nature TodayDe titel van dit natuurjournaal is misschien wat misleidend. Dassenvrouwtjes zijn inderdaad drachtig, maar eigenlijk zijn ze dat al sinds de paartijd, die in de late lente en de zomer viel. De bevruchte eicellen beginnen zich echter nu pas echt te ontwikkelen tot jonge dassen. Dat proces duurt maar zeven weken. Meestal worden er per worp drie jongen geboren. De buiken van de vrouwtjes zullen nu rap dikker worden, want in februari en maart worden de jongen al geboren.
In het Waddengebied kun je nu de opvallende eidereend vinden. Deze grote eend broedt ook wel in Nederland, maar in de winter is hij beter te zien. Dan overwinteren veel noordelijke broedvogels in Nederland. Het uiterlijk van de eider is eigenlijk niet te verwarren met dat van andere eenden. Het zijn grote vogels, en het mannetje is opvallend zwart-wit getekend. Daarnaast vallen ze op door de driehoekige vorm van hun kop en snavel. Aan het eind van die snavel bevindt zich een soort 'tand'. Daarmee kunnen eidereenden schelpdieren openbreken.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga