Natuurjournaal 20 november 2021
Nature TodayDe zwarte eikapsels van roggen zijn in het najaar en de winter veel te vinden langs de kust. De eikapsels van de hondshaai (de meest voorkomende haaiensoort langs onze kust) worden minder gevonden. Dat komt misschien ook doordat ze minder opvallen tussen alles wat er aanspoelt, omdat ze (licht)geel zijn. Aan elke hoek van het langwerpige doosje zit een gekrulde draad. Het schijnt dat de haaienmoeder hiermee het eikapsel aan wier of stenen in zee vastmaakt zodat het niet kan wegdrijven. Het kan vele maanden duren voordat een kleine en volledig zelfstandige hondshaai het kapsel verlaat en het verder alleen moet doen. Moeder is dan al ver weg. De eikapsels zijn nu langs de kust te vinden.
Als je in dit jaargetijde langs de kust loopt of fietst, ook op de Waddeneilanden, dan kan je in het gras langs de fiets- en wandelpaden een heel leuk paddenstoeltje vinden: de gesteelde stuifbal. Het is een stuifzwammetje in de vorm van een klein bolletje van nog geen centimeter groot. Het staat op een steeltje, het geheel is een paar centimeter hoog. Als de sporen rijp zijn, komt er een gaatje bovenin het bolletje en kunnen de sporen eruit. Eén regendruppel is genoeg om de zaak te laten ‘ontploffen’. Je vindt ze op kalkhoudend duinzand. Dan is het leuk om te weten dat al onze duinen ten noorden van Bergen kalkarm zijn. De fiets- en wandelpaden zijn echter vaak verhard met schelpen en ziedaar: kalk. Je hoeft dus niet diep de duinen in om ze te vinden, langs de paden gaat dat heel goed. Stuifballen zijn een groepje zwammen dat moeilijk uit elkaar is te houden, maar laat dat geen belemmering zijn om ze eens goed te bekijken. Fiets of loop niet te snel, dan mis je ze.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst en foto's: Mike Hirschler, IVN