Natuurjournaal 4 oktober 2021
Nature TodayBen je de komende tijd aan de kust of op de Waddeneilanden te vinden? Kijk dan eens naar zulte, een typische kwelderplant die ook nu nog bloeit. In platte kwelderlandschappen valt de lila bloem goed op. Binnenkort zijn de planten uitgebloeid en dragen ze hun vruchten. Dat zijn nootjes, die door de wind verspreid worden. Als ze op het water terechtkomen, kunnen ze lange tijd blijven drijven. Zo verspreidt de plant zich met behulp van wind en water.
De paartijd van damherten komt eraan. Vanaf half oktober proberen de mannen, de bokken, zoveel mogelijk vrouwtjes te verleiden. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je als damhertman een goed territorium hebt. Daarom houden de bokken nu onderling gevechten om het beste plekje. Meestal blijft het bij schijngevechten, maar een enkele keer komt het tot een echt gevecht. Over het algemeen winnen wat oudere bokken een territorium. Jonge dieren zijn al geslachtsrijp na zeven maanden, maar dan zijn ze nog niet sterk genoeg om een (schijn)gevecht te winnen. Als een bok een plek veroverd heeft, schuurt hij langs de bomen om zijn plek te markeren. Ook maakt hij een ondiepe kuil in de grond. Die besproeit hij met sperma en urine, en gaat daar vervolgens in rollen. Het klinkt vies, maar voor damhertbokken is het een van de manieren om aantrekkelijk te zijn voor de hindes!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Ed Stikvoort, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga