Is de koala een met uitsterven bedreigde diersoort?
Stichting IFAWZijn koala's beren?
Koala's worden ook wel 'koalaberen' genoemd, maar koala's zijn geen beren – het zijn buideldieren. Europese kolonisten die naar Australië kwamen noemden de koala's 'beren' omdat ze wel wat op beren lijken. De Latijnse naam Phascolarctos cinereus betekent letterlijk 'buidelbeer'.
Hoe lang leven koala’s?
Koala's kunnen in het wild meer dan vijftien jaar oud worden. Maar er zijn maar weinig koala's, vooral mannetjes, die ouder worden dan tien jaar. Ze gaan vaak dood door ziektes, aanrijdingen of aanvallen van honden of andere dieren.
Hoeveel koala's zijn er in het wild?
Koala's zijn in het wild heel moeilijk op te sporen en leven verspreid over grote gebieden. Daarom worden hun aantallen niet op een consistente manier in kaart gebracht of gemonitord. Wat we wel weten, is dat er vroeger miljoenen koala's in Australië waren. Nu heb je in sommige gebieden al geluk als je er eentje in het wild tegenkomt. De aantallen nemen drastisch af in Queensland en New South Wales, en hoewel er nog wel wat meer koala's zijn in andere regio's, worden ze op verschillende manieren bedreigd. Koala's zijn in gevaar en hebben alle hulp nodig die ze kunnen krijgen.
Zo schattig die koala’s…, maar zijn het echt lieve dieren?
Ondanks dat ze er zo schattig en aaibaar uitzien, zijn koala's wilde dieren die agressief kunnen worden en je kunnen verwonden. Net als alle wilde dieren moet je ze niet benaderen tenzij ze gewond zijn, langere tijd op de grond zitten of liggen, en hulp nodig hebben.
Hoeveel jongen worden tegelijk geboren?
Koalavrouwtjes krijgen meestal één jong per jaar (een 'joey' genoemd), heel af en toe krijgen ze een tweeling. Koala's paren doorgaans tussen oktober en februari, en de meeste jongen worden geboren in de warmere Australische zomermaanden. Als er genoeg voedsel is of het warmer is, kan het paarseizoen langer duren.
Hoelang blijft een koalajong in de buidel van zijn moeder?
Koalajongen brengen meestal de eerste zes maanden van hun leven in de buidel van hun moeder door. Daarna liften ze mee op de rug van hun moeder tot ze ongeveer een jaar oud zijn. Vanaf die leeftijd zijn ze niet meer afhankelijk van hun moeder.
Wat eten koalajongen?
Pasgeboren jongen kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet reguleren, ze zijn afhankelijk van hun moeder voor warmte en melk. Moeders hebben twee tepels in hun buidel, waaruit de joey melk kan drinken. De melk wordt geproduceerd door de melkklieren in de buik van de moeder. Na ongeveer zes maanden steekt de joey zijn kop uit de buidel en eet een soort 'pap' die de moeder aanmaakt, en die de maag van het jong voorbereidt op de overgang van melk naar eucalyptusbladeren.
Hoeveel wegen koalajongen?
Als ze worden geboren wegen koalajongen ongeveer één gram en zijn ze slechts twee centimeter groot. Maar ze groeien snel in de buidel dankzij de proteïnerijke melk die de moeder produceert. De joey kan in drie maanden tijd wel tien keer zo groot worden! Als ze zes maanden oud zijn, hebben koalajongen een gewicht van tussen de drie en zes kilo bereikt.
Na hoeveel tijd zijn koalajongen onafhankelijk van hun moeder?
Koalajongen blijven bij hun moeder tot ze ongeveer een jaar oud zijn. Ze ontwikkelen de vaardigheden die ze nodig hebben om te overleven in het wild, zoals in bomen klimmen en voedsel zoeken. Daarna zijn ze klaar om hun moeder te verlaten. Koalavrouwtjes krijgen meestal één jong per jaar, omdat er weinig gelegenheid is tot paren terwijl ze voor hun jong zorgen.
Is de koala een bedreigde diersoort?
De populaties van sommige soorten zijn drastisch afgenomen de afgelopen eeuw, vanwege verlies van leefgebied, ziektes en aanvallen door honden. De IUCN heeft de koala op de Rode Lijst van bedreigde soorten gezet en als Kwetsbaar geclassificeerd.
Koala's zijn kwetsbaar en worden met uitsterven bedreigd in Queensland, New South Wales en de Australian Capital Territory op grond van Australische milieuwetgeving, de EPBC (Environment Protection & Biodiversity Conservation) Act 1999.
Wat zijn bedreigingen voor koala's?
Vernietiging van leefgebied door intensieve landontginning en -ontwikkeling vormt de grootste bedreiging voor koala's. Hierdoor worden ze naar stedelijke gebieden gedreven, waar ze vaak worden aangereden of worden aangevallen door honden. Helaas houden mensen en koala's van dezelfde leefomgevingen: weelderige subtropische kustgebieden. Australië heeft een alarmerend hoog ontbossingstempo; de staat New South Wales kan zich meten met Brazilië.
Wat wordt er allemaal gedaan om de koala's te helpen?
Planten van bomen
Het is cruciaal dat koala's een veilig en beschermd leefgebied hebben om hun overlevingskansen te vergroten. Het International Fund for Animal Welfare (IFAW) heeft hard gewerkt aan het opnieuw aanleggen van corridors voor wilde dieren, die voor koala's en andere soorten van vitaal belang zijn als veilige vluchtroute.
Samen met groepen uit de gemeenschap zijn de afgelopen achttien maanden bijna 20.000 bomen geplant om verwoest koala-leefgebied weer op te bouwen. Het gaat om ruim twaalf hectare nieuw leefgebied voor koala's langs de oostkust van Australië. Met meer dan tweehonderd vrijwilligers heeft IFAW met haar lokale partners ruim 16.500 bomen geplant in New South Wales en 2.800 in Victoria, de twee regio's die het zwaarst zijn getroffen door de bosbranden. In de komende zes maanden zullen er nog eens 5.000 eucalyptusbomen worden geplant, goed voor zo'n drie hectare leefgebied voor koala's en andere inheemse wilde dieren.
Tweede kans op leven in het wild
Samen met Friends of the Koala redden we gewonde en verweesde koala's, rehabiliteren ze en laten ze weer vrij in de natuur. We geven ze een tweede kans op een leven in het wild. We hebben geïnvesteerd in een driejarig, baanbrekend onderzoeksproject met onze partners van de University of the Sunshine Coast. Hun Detection Dogs for Conservation-team verzamelt gegevens over de genetica en gezondheid van koalapopulaties, zodat we inzicht krijgen in de weerbaarheid van koala's na de bosbranden.
Hulp van de overheid
Om echte veranderingen tot stand te brengen, moeten we samenwerken met de overheid. Dus we blijven ons hard maken voor strengere milieuwetgeving om onze inheemse wilde dieren en hun leefgebieden te beschermen. We hebben een verzoek ingediend om de status van koala's in New South Wales met spoed aan te passen van Kwetsbaar naar Bedreigd. Dan krijgen ze meer bescherming en meer ademruimte om te herstellen van de verwoestende Black Summer-bosbranden.
Tekst: IFAW
Foto's: Melanie Mahoney; IFAW; Friends of the Koala