Natuurjournaal 10 september 2021
Nature TodayLangs de kust, in Zuid-Limburg en in loofbossen in Gelderland kun je nu de opvallende gevlekte aronskelk vinden. De bloeiperiode van deze plant is voorbij en de bloemen hebben plaatsgemaakt voor bessen. Deze ‘staan’ in een trosje op een steel. Ze zijn feloranje en kunnen eigenlijk niet verward worden met een andere plant. Gevlekte aronskelk wordt vaak gebruikt om bij een graf te plaatsen. Dit gebruik zou uit de Bijbel komen. De plant is namelijk vernoemd naar de Bijbelse Aäron, de broer van Mozes. Uit Aärons staf zou de gevlekte aronskelk zijn ontsproten.
In april zijn de jonge wilde zwijntjes van dit jaar geboren. Ze worden frislingen genoemd. Die frislingen hebben een schattig uiterlijk: lichtbruin met zwarte strepen. Nu, een half jaar later, verliezen ze die ‘pyjama’. De jonge zwijnen krijgen nu dezelfde zwarte vacht als hun ouders. Wie die schattige gestreepte zwijntjes zelf wil zien, moet dus weer tot het voorjaar wachten. De verkleuring van de vacht betekent overigens niet dat ze al volwassen zijn. Pas na twee jaar zijn jonge wilde zwijnen volgroeid.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Piet Zomerdijk, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga