Natuurjournaal 4 augustus 2021
Nature TodayHet tweede nest jongen van de kerkuil is uitgekomen. Je kunt de ouders als witte schimmen 's nachts zien jagen, op zoek naar genoeg muizen voor hun kroost. Hoe goed het broedseizoen gaat, is afhankelijk van of het een goed muizenjaar is. Toen er twee jaar geleden een muizenplaag heerste, was dat direct te merken. Het kerkuilvrouwtje dat gevolgd werd op Beleef de Lente haalde zelfs het nieuws door de hoeveelheid eieren die ze legde! Hoe zal het dit jaar met de kerkuil gaan?
De bloeiperiode van de echte guldenroede, de enige inheemse guldenroedesoort, is aangebroken. Guldenroede valt op door zijn formaat en de trossen gele bloemetjes. Echte guldenroede wordt ongeveer een meter hoog, en is daarmee kleiner dan de ingeburgerde late guldenroede en Canadese guldenroede. De soort wordt steeds zeldzamer in Nederland, met name door het gebruik van kunstmest. In Oost-Nederland komt de plant vaker voor dan elders in het land.
Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Hans Dekker, Saxifraga