Wereld Tijger Dag 2021: grote verschillen voor tijgers in Azië
WWF NederlandAlarmerend tempo
Stuart Chapman van het Tigers Alive Initiative van WWF: “De tijgerpopulaties in Zuidoost-Azië zijn in een alarmerend tempo afgenomen, ondanks de toezeggingen in 2010 om het aantal te vergroten. Als die landen nú actie ondernemen en geld beschikbaar maken om de laatste tijgerbolwerken beter te beheren, kunnen we nog op tijd zijn om de trend te keren.”
Herstel kán wel
Landen als India, Nepal en Rusland hebben laten zien dat het kan. Met de juiste interventies kunnen tijgerpopulaties zich in relatief korte tijd herstellen en in sommige gevallen zelfs verdubbelen. Zolang er maar genoeg aaneengesloten leefgebieden zijn met voldoende prooidieren en bescherming tegen stroperij, kunnen tijgers een comeback maken.
Strikkencrisis
Strikken zijn de grootste bedreiging voor tijgers in Zuidoost-Azië. Er liggen naar schatting 12 miljoen strikken in beschermde gebieden in Cambodja, Laos en Vietnam - landen waar de tijger al is uitgestorven. Als er niks gebeurt tegen de valstrikken wacht de rest van de regio eenzelfde lot.
Andere grote bedreigingen zijn onder meer verlies en versnippering van leefgebieden en de illegale handel in tijgers en hun lichaamsdelen.
Succesvoorbeelden
Ondanks de algehele afname van het aantal tijgers in de regio, zijn er belangrijke hoopgevende succesverhalen om op voort te bouwen. Zo hebben de inheemse gemeenschappen in het Belum Temengor Forest Complex in Maleisië met anti-stroperijpatrouilles meegeholpen om het aantal actieve strikken in het bos sinds 2017 met 94 procent te verminderen. En in Thailand verspreiden tijgers zich vanuit het Huai Kha Khaeng Wildreservaat naar andere beschermde gebieden, dankzij de instandhouding van verbindingen.
Jaar van de Tijger 2022
Elke 12 jaar is er in de Chinese maankalender een Jaar van de Tijger. 2010 was zo’n jaar en op 1 februari 2022 begint het volgende. In 2010 werd op een Tiger Summit in Rusland door de tijgerlanden afgesproken het aantal tijgers, dat op een kritisch dieptepunt was beland, te verdubbelen. Eind 2022 vindt eenzelfde Tiger Summit plaats in Vladivostok, waar de stand van de tijgerpopulaties en doelen voor de toekomst op de agenda staan.
Tekst: WWF Nederland
Foto: Emmanuel Rondeau, WWF-UK