Succisa pratensis. Blauwe knoop

Bescheiden blauw bloempje trekt massa insecten

Provincie Overijssel
30-JUL-2021 - Planten zijn net mensen. Je hebt van die enorme aandachttrekkers die even kort vlammen en weer weg zijn. En je hebt de bescheiden types, waar je niet meteen steil van achterover slaat, maar die goed kunnen doordouwen en zo hartstikke nuttig werk doen. De wilde blauwe knoop behoort tot de laatste categorie. Tot in oktober voorziet zij insecten van nectar.

Met haar mooie zachtblauw/lila kleur en platte bloemhoofdjes staat ze er bescheiden bij. Maar als je de moeite neemt om haar tijdens een wandeling of fietstocht eens van dichtbij te bekijken, zie je ineens veel meer: bijvoorbeeld dat de stengels en bladeren zacht behaard zijn en dat de bloemetjes in alle eenvoud heel ingenieus in elkaar zitten. De blauwe knoop hoort bij de kamperfoelie-familie, hoewel je haar qua uiterlijk eerder voor een zusje van bijvoorbeeld het duifkruid zou aanzien.

Langbloeier

Blauwe knoopBijen, vlinders maar ook hommels, kevers en verschillende soorten zweefvliegen zijn dol op de nectar die in de bloemen van de blauwe knoop zit. En daar zit dus precies haar kwaliteit: als in september, oktober, de meeste planten al zijn uitgebloeid, heeft zij de nectarbar nog gewoon geopend. Er is geen enkele inheemse plant die in de nazomer nog zoveel vlinders trekt. Als je zelf een diervriendelijke tuin met veel soorten vlinders en insecten wilt, is het dus ook een goed idee om zowel vroegbloeiers (bijvoorbeeld de duifkruid) als laatbloeiers (zoals de leverkruid) te planten, zodat er altijd wat te halen is voor de insecten.

Zaadkoerier

Na de bloei heeft de blauwe knoop nog een slimme truc in petto. De borstelige zaadjes blijven makkelijk hangen in de vacht van dieren en die fungeren dus als gratis zaadkoerier.

Toch gaat het niet goed met de blauwe knoop. Deze plant staat graag op vochtige, schrale graslanden. In veel gebieden wordt de waterstand laag gehouden en daar valt de blauwe knoop ten prooi aan verdroging. Gelukkig kunnen we er in Overijssel nog wel op verschillende plaatsen van genieten, ze begint rond deze tijd te bloeien en gaat dan nog wéken door.

Meer informatie

Tekst: Provincie Overijssel
Afbeeldingen: Hans Dekker, Saxifraga; Provincie Overijssel