Natuurjournaal 25 juli 2021
Nature TodayVleesetende planten klinken als iets voor tropisch regenwoud. Toch hebben we in Nederland ook onze eigen vleesetende planten. Kleine zonnedauw bijvoorbeeld, een plantje dat met kleverige druppels insecten vangt. Deze plant groeit op voedselarme grond en vult zijn dieet aan met insecten. Daardoor kan hij groeien op plekken waar andere planten dat niet kunnen. In juli en augustus bloeit de kleine zonnedauw, met witte bloemen op een relatief lange stengel. Het is in Nederland geen heel algemene soort. Je moet dus weten waar je moet zoeken. Hij komt voor op zandgronden in Midden-, Oost- en Zuid-Nederland op plekken die in de winter onder water staan, maar ‘s zomers droog zijn. Vaak komt het erop neer dat je kleine zonnedauw rond vennetjes kan vinden.
De sneeuwwitte vedermot is een nachtvlinder met een sprookjesachtige naam. Hij is niet groot, maar wel de moeite waard om eens van dichtbij te bekijken. Zijn vleugels zijn namelijk zo diep ingesneden dat het lijkt alsof hij vleugels heeft, met vijf veren aan elke kant van zijn lichaam. Hij wordt daarom ook wel vijfvingerige vedermot genoemd. De sneeuwwitte vedermot vliegt nog tot in augustus en kan door heel Nederland gezien worden. Met name op droge grasvelden is de soort actief.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Rudmer Zwerver, Saxifraga; Sytske Dijksen, Saxifraga