Natuurjournaal 10 juli 2021
Nature TodayZijn die dieren of het weer in de war? Of beide? De meikevers vlogen in juni en de junikevers nu in juli. Meikevers en junikevers lijken erg op elkaar. Junikevers zijn echter ongeveer de helft kleiner. En als je beter kijkt zie je dat er nog meer grote verschillen zijn. Junikevers zijn bijvoorbeeld over het hele lichaam sterk behaard. Bij de meikever kan je aan de achterkant onder het schild een rijtje driehoekige zwart-witte vlekken zien, bij de junikever zijn die grijs. Wat ze beide wél gemeen hebben, is dat ze leven van bladeren en dat hun larven engerlingen worden genoemd. Als je in deze tijd een redelijk grote, bruine kever ergens een willekeurige boom of struik in ziet vliegen, heb je wellicht een junikever gespot.
Na zo'n vier weken broeden, komen nu de jongen van de boomvalk uit het ei. Ze blijven de eerste twee weken verscholen in het nest. Je kunt ze wel horen, jonge boomvalken maken een hels kabaal! Boomvalken jagen op kleine vogels, maar ook op insecten, zoals libellen. Het komt goed uit dat de jongen net nu geboren zijn, want libellen vliegen nu volop. Ook zwaluwen staan op het menu, en die zijn gelukkig nog niet vertrokken naar Afrika. Boomvalken zijn gespecialiseerd in het vangen van huiszwaluwen en boerenzwaluwen. Daar hebben deze soorten iets op bedacht: ze hebben een speciale alarmroep die ze alleen gebruiken wanneer er een boomvalk in de buurt is.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving, kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Mike Hirschler, IVN; Mark Zekhuis, Saxifraga