Natuurjournaal 6 juli 2021
Nature TodayWaterleliemotjes zijn buitengewoon sierlijk getekende nachtvlinders, klein maar fijn. De naam zegt het al, ze komen voor bij water en dan met name bij waterlelies, drijvend fonteinkruid en gele plomp. De eitjes worden onder water afgezet op de bladranden van deze planten. Als de rups uitkomt maakt hij een kokertje, zoals kokerjuffers ook doen. Hij verzamelt wat kleine plantenresten om zich heen en pakt zichzelf in ter bescherming. De rups verpopt zich onder water. Het waterleliemotje is een heel algemene soort, maar omdat de vlinders overdag verstopt zitten onder bladeren zal je ze niet snel vinden. Mocht je je vijver een keer een onderhoudsbeurt geven, of ben je in de buurt van genoemde waterplanten, kijk dan eens of je dit mooie vlindertje tegenkomt.
Grote klit is een plant die opvalt door de bolle klitten die zo kenmerkend aan je kleding blijven plakken. Doordat de bolletjes met zaad blijven kleven aan de vacht van dieren, kan grote klit zich uitbreiden. Vanaf nu is de plant bloeiend te zien. Er groeien paarse bloemen uit de klitten. Grote klit komt door heel Nederland wel voor, maar met name in het rivierengebied is de soort veel te vinden. Er zijn vaak grote grazers in de uiterwaarden, die grote klit mooi kunnen verspreiden. Grote klit heeft een wortel die wel een halve meter lang kan worden en een halve kilo kan wegen. Traditioneel wordt de wortel gebruikt om verschillende medicijnen van te maken. Er wordt ook haargroeimiddel van gemaakt, maar of je een plant die ‘grote klit’ heet kan vertrouwen om je haar te laten groeien?
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Mike Hirschler, IVN & Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Mike Hirschler, IVN; Willem van Kruijsbergen, Saxifraga