Tekenactiviteit in grote delen van Nederland (zeer) hoog
Nature TodayDe bosbodem ziet er op veel plaatsen nog kaal uit. De varens moeten nog groeien, bosbessen staan nog niet in blad en bomen en struiken zijn nog kaal. Daarbij was het de afgelopen dagen ook nog eens veel kouder dan we tegenwoordig gewend zijn in april. Het lijkt dan niet logisch dat teken al actief zijn. Maar dat zijn ze wel degelijk. De nachtvorst van de afgelopen dagen heeft geen invloed gehad op de teken. De Teken-alert binnen de Nature Today App (Apple en Google Play) en op NatureToday.nl geeft aan dat de tekenactiviteit vandaag en morgen in grote delen van Nederland hoog tot zeer hoog is.
Tekenverwachting per vierkante kilometer
Op het startscherm van de Nature Today App en van NatureToday.nl staat een blokje waarin de landelijke tekenactiviteit wordt weergegeven. Door ‘Meer over teken’ te selecteren kom je op de Teken-alert. Daarop staat voor heel Nederland een tekenactiviteitverwachting weergegeven die varieert van 'Minimaal' tot 'Zeer hoog'. De Teken-alert berekent dagelijks de tekenactiviteit op een schaal van één bij één kilometer. Met een Nature Today-abonnement kun je inzoomen op jouw locatie of op een zelf te selecteren locatie.
Stel je persoonlijke Teken-alert in
Een van de meest effectieve maatregelen om te voorkomen dat je de ziekte van Lyme, tekenencefalitis of een andere door teken overdraagbare ziekte oploopt is een tijdige tekencheck: 'na een bezoek aan het groen een tekencheck doen'. Echter, mensen vergeten zichzelf of hun (klein)kinderen op tekenbeten te controleren. In de Teken-alert kun je een handige persoonlijke herinnering instellen. Nadat je ‘Herinnering toevoegen’ hebt geselecteerd, kun je een locatie selecteren (Nederland of, met een abonnement, elke willekeurige locatie in Nederland) en het tekenactiviteitniveau waarbij je een notificatie wilt ontvangen. Elke dag dat het door jou ingestelde activiteitniveau bereikt wordt op jouw geselecteerde locatie(s) krijg je rond half acht ’s avonds een notificatie op het apparaat waarop je de herinnering hebt ingesteld. Via de optie ‘Profiel’ kun je de ingestelde notificaties ook weer heel eenvoudig verwijderen.
Koppeling met Tekenradar.nl en tekeninformatie
Na het aantreffen van een tekenbeet, een indicatie van de ziekte van Lyme of koorts na een tekenbeet (indicatie van TBE) kun je via de app eenvoudig doorklikken naar Tekenradar.nl om een melding door te geven. De meldingen dragen zo bij aan het tekenonderzoek van het RIVM en Wageningen University. De app toont ook hoeveel tekenbeten er in de afgelopen week via Tekenradar.nl zijn gemeld. De app geeft verder antwoord op veelgestelde vragen over teken en tekenbeten.
Tien jaar tekenvangsten als basis
Het model dat de tekenverwachting genereert, is tot stand gekomen door tien jaar maandelijkse tekenvangsten te combineren met weerdata, satellietbeelden en landgebruikdata. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoekers van ITC Geo-Informatie Wetenschappen en Aardobservatie, Universiteit Twente en Wageningen University. Samen met HAS Hogeschool is dit model geïntegreerd in de Nature Today App. Ondanks dat het model op veel data is gebaseerd blijft het een verwachting en blijft gelden, ook als de tekenactiviteit laag is: Na een bezoek aan het groen, een tekencheck doen.
Tekst: Arnold van Vliet, Wageningen University
Foto's: Arnold van Vliet, NatureToday.nl
De Teken-alert is mede mogelijk gemaakt door onder andere de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Pfizer, Prins Bernhard Cultuurfonds en honderden donateurs via crowdfunding.