Natuurjournaal 6 april 2021
Nature TodayIn ondiep water drijven grote klompen eieren van de heikikker. Eén klomp kan wel drieduizend eitjes bevatten. Op dit moment verlaten de eerste heikikkerlarven deze klompen. Ze zwemmen rond in het water waar ze zijn uitgekomen. Het is zaak dat ze zoveel mogelijk eten, zodat ze groeien en in een volwassen kikker kunnen veranderen. Het duurt nog wel twee tot drie maanden voor ze de metamorfose ingaan. Tot die tijd moeten de heikikkerlarven uit de buurt van vijanden blijven, want vissen, salamanders en libellenlarven lusten wel een kikkervisje!
De heikikkers kruipen dus al uit hun ei, maar voor de ransuil begint het broedseizoen net pas. In de winter hebben we deze uil op roestplaatsen kunnen bewonderen, maar inmiddels hebben ze paartjes gevormd bij hun eigen nest. Dat nest hebben de ransuilen overigens niet zelf gemaakt. Liever gebruiken ze oude nesten van kraaien en eksters. Rond deze datum legt vrouw ransuil haar eerste ei in zo’n nest. Daar broedt ze vanaf nu op, terwijl het mannetje haar eten brengt.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving? Kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play. |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto’s: Kees Marijnissen, Saxifraga; Mark Zekhuis, Saxifraga