Gratis Gelders buitenlespakket leert kinderen over de wolf en maakt hen fit en creatief
Provincie GelderlandProvincie Gelderland heeft de ambitie om mensen dichterbij de natuur te brengen. Meer kennis van de natuur leidt tot meer begrip voor die natuur. Kinderen zijn daarbij een belangrijke doelgroep: jong geleerd is immers oud gedaan.
Buiten leren maakt fit en creatief
Om spelen en leren in een groene omgeving te stimuleren, opende Provincie Gelderland vorig jaar een subsidie voor het vergroenen van schoolpleinen. Al 224 scholen maakten daarvan gebruik en de subsidie staat nog steeds open. Groene schoolpleinen lenen zich uitstekend voor een buitenles. Buitenlessen zijn namelijk een belangrijk middel om kinderen met de natuur in contact te brengen. Ze worden er bovendien creatiever en fitter van: kinderen bewegen meer en frisse lucht is gezond. Buiten zijn kinderen ook meer gemotiveerd om te leren, ze gaan meer samenwerken en kunnen zich daarna in de klas ook weer beter concentreren.
Leerkracht wil wel, maar heeft handvatten nodig
Uit een onderzoek in opdracht van IVN en Jantje Beton blijkt dat leerkrachten graag 25 procent van hun lessen buiten zouden willen geven. In de praktijk lukt het maar om 0,5 procent van de tijd naar buiten te gaan. Daar is dus veel te winnen! Leerkrachten hebben behoefte aan concrete lessen of instructies, geven ze aan. Daarom heeft Provincie Gelderland IVN gevraagd Gelderse Buitenlessen te maken. Zo worden al die groene schoolpleinen bovendien nog beter gebruikt! Een buitenles kun je natuurlijk ook prima op het gewone schoolplein geven.
Bewegen en beleven
Het eerste lespakket gaat over de wolf. Een heel actueel en typisch Gelders thema. Voor het eerst in 150 jaar leven er weer wolven op de Veluwe en zijn er zelfs jongen geboren. En de wolf is natuurlijk een heel aansprekend dier. Maar hoe leeft een wolf nou precies, wat is zijn rol in de natuur en wat vinden mensen van dit dier? Lijkt hij een beetje op de Grote Boze Wolf?
Met het lespakket maken kinderen gebruik van materialen die ze op het schoolplein vinden. Ook gaan ze lekker bewegen en worden hun zintuigen aan het werk gezet. Zo gaan ze tikkertje spelen, waarbij de ‘wolven’ de juiste ‘prooidieren’ moeten verzamelen. Ook zien ze hoe een wolf loopt en ervaren ze hoe goed een wolf eigenlijk kan horen. Zo wordt hun creativiteit aan het werk gezet en kunnen de kinderen zich goed voorstellen wat een wolf is zonder hem in het echt tegen te komen. Die kans is ook klein, want wolven zijn schuwe dieren die zich niet snel aan mensen laten zien.
Gratis en zonder voorkennis aan de slag
Met een instructievideo en een lesbrief kunnen leerkrachten zonder hulp makkelijk en zonder voorkennis aan de slag. Dit lespakket is een laagdrempelige manier om naar buiten te gaan. Leerkrachten die enthousiast zijn krijgen nog extra tips, bijvoorbeeld voor een bezoekje aan het bezoekerscentrum. Er wordt al nagedacht over het volgende pakket, dat waarschijnlijk over klimaatadaptatie zal gaan.
Meer informatie
- Het lespakket is geschikt voor groep 5 tot en met 8 en werd al 250 keer gedownload. Downloaden kan gratis via de website van IVN.
- Ben je docent en heb je het voornemen om vaker naar buiten te gaan met de klas? Meld je aan voor de Nationale Buitenlesdag op 13 april.
Tekst: Sam Alqalqeely, Provincie Gelderland en Esther Tiemessen, IVN Natuureducatie
Beeld: IVN Natuureducatie