Natuurjournaal 3 december 2020
Nature TodayZoals zoveel bomen verliest ook de zomereik zijn blad laat in het jaar. Inmiddels zal het grootste deel van de bladeren wel op de grond liggen, maar het heeft lang geduurd deze herfst. De eerste 15 jaar van deze eeuw waren eiken rond 26 november kaal, nu hebben veel nog steeds blad. De gevallen bladeren zijn niet meer verbonden met de boom, maar andere organismen maken er graag gebruik van. Lees hieronder hoe dat zit!
In onze zomereiken kan je een groot scala aan insecten vinden, meer dan in welke andere boom ook. Men zegt dat er wel vierhonderd soorten insecten van de zomereiken profiteren. Dat is nu ook goed te zien als je naar de afgevallen bladeren kijkt. Op en in de buurt van veel eikenbladeren vind je groene en bruine gallen. Dit zijn de huisjes van insectenlarven. De meest opvallende galletjes op dit moment heten lensgallen en knoopgallen. Sommige zijn glad, andere behaard, en plat, bol of hol. Ze zijn klein: een halve centimeter doorsnede is al veel. De galletjes zorgen ervoor dat de larven een veilig huisje hebben om de winter door te komen. Loepje mee, dan gaat er een nieuwe wereld voor je open!
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl en Mike Hirschler, IVN
Foto's: Ivan Radic, Flickr; Mike Hirschler, IVN