Natuurjournaal 19 november 2020
Nature TodayDe roek lijkt met zijn zwarte kleur misschien op een kraai of een raaf, maar hoewel hij uit dezelfde familie komt, is het echt een andere soort. Ze zijn met name te herkennen aan de lichte snavelbasis. Roeken broeden in kolonies en onderhouden een uitgebreide communicatie over eten en sociale zaken. Sinds de jaren negentig zijn veel roeken in de bebouwde kom gaan wonen, met als gevolg dat nu meer dan de helft van de Nederlandse roeken in een stad of dorp woont. De meeste roeken blijven de hele winter in Nederland, dus kijk eens of je ze kunt herkennen aan hun opvallende snavel. Met name in Oost-Nederland komt de roek veel voor.
De baardvleermuis, een soort die in de winter vrijwel overal in Nederland wordt aangetroffen, houdt nu zijn winterslaap. Deze houdt hij vooral in ondergrondse ruimten: mergelgroeven, bunkers, forten, vestingwerken, oude steenfabrieken, ijskelders en (kasteel)kelders. Hij slaapt de hele winter door en kan relatief lage temperaturen verdragen. De winterslaap duurt van oktober tot maart of april.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Gilles San Martin, Flickr; Hedera.baltica, Flickr