Natuurjournaal 1 november 2020
Nature TodayDe rups van de kleine beer is een opvallende rups die je misschien weleens hebt gezien. Deze soort wordt namelijk vaak gevonden op (zand)paden op warme herfstdagen. Je kunt ze nu tegenkomen terwijl ze op zoek zijn naar een plekje om te overwinteren. Na de winter komen ze weer tevoorschijn en kan je ze zien terwijl ze aan het zonnen zijn op open plekken. De rups van de kleine beer kan je makkelijk herkennen, want hij is roodbruin en harig. Ze komen voor in duinen, op de heide en graslanden, in open plekken in het bos, op braakliggende landbouwgrond en in de tuin. Let dus eens goed op het pad als je met lekker weer gaat fietsen of wandelen; wie weet kom je deze rups tegen.
Boommarters blijven de hele winter actief, maar hun dieet verandert per seizoen. In de herfst eten ze meer bessen, paddenstoelen en verschillende soorten kevers. In de winter is ook aas een belangrijk deel van hun voedsel. Het leefgebied van de boommarter strekt zich uit tot in het hoge noorden. Hier graven ze 's winters een hol onder de sneeuw en zijn ze voornamelijk dagactief. In Nederland is het lastiger om overdag een boommarter te zien: ze zijn voornamelijk 's nachts actief, ook in de winter.
Wil je meer weten over de natuur in jouw omgeving kijk dan op NatureToday.nl of download Nature Today in de appstores van Apple en Google Play |
Tekst: Marjolein Mooij, NatureToday.nl
Foto's: Zweer de Bruin, Flickr; Nick Goodrum, Flickr