kolibrievlinders

Kolibrievlinders weer overal te zien

De Vlinderstichting
22-SEP-2020 - Niet zeldzaam, maar wel erg leuk: de kolibrievlinder! Met de vleugels snel bewegend staat hij stil voor een bloeiende bloem. Met zijn lange roltong, die net op een gekromde snavel lijkt, zuigt hij nectar op. Fascinerend om te zien!

Weinig vlinders vertonen zo’n apart gedrag als de kolibrievlinder. Niet zelden wordt hij voor een echte kolibrie aangezien. Tot diep in de schemering zijn ze actief. Dat kost natuurlijk enorm veel brandstof; vandaar dat ze veel tijd besteden aan het drinken van nectar. Je kunt ze overal in Nederland tegenkomen.De kolibrievlinder slaat razendsnel met zijn vleugels

Onrust

Het gedrag maakt de kolibrievlinder nagenoeg onmiskenbaar. Meestal hangt hij stil voor bloemen, waaruit hij met zijn roltong nectar haalt. Deze zenuwachtige vlinder is meestal niet gemakkelijk te fotograferen. Aan dat gedrag dankt hij ook zijn alternatieve naam: ‘onrust’.

Ze drinken graag uit bloemen van de vlinderstruik, maar ook op lavendel, geranium, rode valeriaan, phlox en ijzerhard kom je ze vaak tegen. Zet dus veel nectarplanten in je tuin en de kans dat je een kolibrievlinder ziet is groot!

 Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Kolibrievlinder op zoek naar nectar (Bron: de Vlinderstichting)

Wat eet de kolibrievlinder?

De kolibrievlinder heeft veel nectar nodig. Met zijn lange tong haalt hij die uit allerlei verschillende planten, zoals lavendel, ijzerhard, vlinderstruik, rode spoorbloem, slangenkruid, kamperfoelie of zeepkruid.

Wat eet de rups van de kolibrievlinder?

De rups leeft op walstrosoorten, vooral op geel walstro. Ook op meekrap komt de rups regelmatig voor. Daarom werd de kolibrievlinder ook wel eens meekrapvlinder genoemd.

De rups van de kolibrievlinder eet vooral walstro

Waar leeft de kolibrievlinder?

De kolibrievlinder komt voor van Zuid-Europa en Noord-Afrika tot in China en Japan. Het is een trekvlinder die vanuit het zuiden richting Noordwest-Europa vliegt. Je kan hem in principe overal tegenkomen, zelfs in de kleinste stadstuin.

De kolbrievlinder komt overal in Nederland voor

Hoe plant de kolibrievlinder zich voort?

De kolibrievlinder overwintert als volwassen vlinder, maar doet dat niet in Nederland. Doorgaans zijn de winters er te koud voor deze soort. Daarom trekken de kolibrievlinders vanaf september richting Zuid-Europa om daar te overwinteren. Hun nageslacht keert in het voorjaar weer terug. Ook de atlanta en de distelvlinder doen dit: dit zijn ook trekvlinders.

Weetjes over de kolibrievlinder

  • Van alle bloembezoekende insecten in ons land heeft de kolibrievlinder de langste tong: tot 28 millimeter lang. De gelijkenis met een kolibrie (met een lange, rechte snavel) wordt daardoor nog groter.
  • Op een gemiddelde dag bezoekt een kolibrievlinder 500 bloemen, wat behoorlijk wat energie kost.
  • De vlinder slaat 70 tot 80 keer per seconde met zijn vleugels, waardoor honderd keer meer energie verbruikt wordt dan in rusthouding.
  • Kolibrievlinders kunnen goed onthouden welke bloemen veel en welke weinig nectar bevatten.
  • De rups maakt duidelijk waarom de kolibrievlinder tot de familie van de pijlstaarten behoort: hij vertoont een opvallende stekel aan het achterlijf.

Tekst: Ineke Radstaat, De Vlinderstichting & Natuurpunt
Foto's: Kars Veling; Henk Dikkema; Jan Nijendijk, Saxifraga