Walvishaai

Honderden vissersschepen bedreigen natuur bij Galapagoseilanden

WWF Nederland
23-AUG-2020 - In juli ontdekte de Ecuadoraanse marine 260, voornamelijk Chinese, vissersschepen bij de beschermde wateren rond de Galapagoseilanden. De schepen komen elk jaar naar dit gebied, maar de vloot van dit jaar is één van de grootste die de afgelopen jaren is gezien. De vissers werpen er hun kilometerslange visnetten en -lijnen uit, met desastreuze gevolgen voor de unieke onderwaternatuur.

Volgens Chinese media is de vloot voor drie maanden gestopt met vissen. De Ecuadoraanse marine geeft aan dat de vloot nog steeds aanwezig is. Volgens experts van het Wereld Natuur Fonds is uitbreiding van het beschermde gebied rond de eilanden noodzakelijk om de onderwaternatuur beter te beschermen.

Chinese vloot vissend bij Galapagos

Een drijvende stad

Hoewel de schepen in internationale wateren net buiten de beschermde zone lagen, is de omvang van de vloot en de agressieve manier waarop deze te werk gaat een grote bedreiging voor al het zeeleven in de regio. De drijvende stad werpt kilometerslange visnetten en -lijnen uit. Door die lengte bewegen de vislijnen mee met de stroming en is het niet ondenkbaar dat ze in beschermd gebied terecht komen. De schepen hoeven niet naar een haven. Brandstof tanken, opslaan van voorraad en ook het verwerken van vis gebeurt allemaal ter plaatse, op zee. Er wordt continu gevist. Dit alles bij elkaar is een grote bedreiging voor het kwetsbare ecosysteem.

“Dit is een jaarlijks terugkerende situatie, waarbij het aantal vissersschepen ieder jaar toeneemt en daarmee de dreiging voor de natuur. Het is tijd dat er internationale afspraken worden gemaakt om ook in internationale wateren het zeeleven te beschermen tegen ongereguleerde visserij, zoals nu op de Galapagos duidelijk aan de hand is,” vertelt Arjan de Groene van het Wereld Natuur Fonds.

Walvishaai

Gezenderde walvishaai verdwenen

De wateren rond de Galapagoseilanden staan bekend als één van de rijkste visgebieden en als kraamkamer voor verschillende zeedieren. Het lijkt ook een gebied te zijn waar verschillende soorten vissen en zeedieren zich verplaatsen van en naar de Galapagos vanuit andere plekken in de regio. Onder andere de ernstig bedreigde hamerhaai komt er voor, maar ook de reuzenmanta, zeeschildpad én walvishaaien. Van die walvishaaien verdween, tegelijk met het arriveren van de vissersvloot, een door het Wereld Natuur Fonds gezenderd exemplaar genaamd Hope. 

Arjan de Groene: “Walvishaaien zijn een beschermde soort. Daar mag niet op gevist worden. Wij zenderen deze haaien zodat we ze kunnen volgen en begrijpen hoe zij zich verplaatsen. Als je dat weet, kun je gericht beschermde gebieden aanwijzen. Daar mag dan niet gevist worden en walvishaaien en andere dieren kunnen er ongestoord doorheen trekken. Het is zorgelijk dat Hope verdwenen is.”

Help je mee beschermen?

Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) heeft een noodfonds van 20.000 euro beschikbaar gesteld, waardoor er op korte termijn vier walvishaaien opnieuw van een satellietzender kunnen worden voorzien. Hierdoor wordt onderzoek hervat en bewijs verzameld dat nodig is om de onderwaternatuur in de regio beter te beschermen. Wil jij de walvishaaien én andere zeedieren rond de Galapagoseilanden steunen? Dat kan met een eenmalige gift of koop een (knuffel)haai in onze webshop.

Tekst: Sabine Bos, Wereld Natuur Fonds
Foto's: Jürgen Freund, WWF; Daniel Antunes