Grote populatie zeldzame kieuwpootkreeft ontdekt in Het Groene Woud
ARK Rewilding NederlandEubranchipus grubii is in twee deelgebieden in Het Groene Woud aangetroffen. In maar liefst 29 hectarehokken werd het oranje-blauw zwemmend geraamte vastgesteld. Vooral in de zogenaamde rabatten. Dit is een oud systeem van gegraven sloten om bossen te ontwateren. Er blijkt in Het Groene Woud dus een grote populatie aanwezig. Daardoor is de populatie ook meteen een belangrijk kerngebied voor deze soort in Nederland.
Jarenlang overleven in droge sloten
Grote kieuwpootkreeften komen voor in droogvallende poelen en sloten en zijn maar tijdelijk te vinden. Ze zijn soms jaren niet te zien. Ze leggen na een actief seizoen eieren die meerdere jaren in droge sloten kunnen overleven. In een nat voorjaar kunnen ze dan in groten getale tevoorschijn komen. Het is een zeldzame soort, die sterk is achteruitgegaan en zelfs een tijd als uitgestorven werd beschouwd. Recentelijk werd deze kieuwpootkreeft toch weer op enkele plaatsen in Gelderland en Noord-Brabant gevonden, waaronder dus nu in de leembossen van Het Groene Woud.
Belang van unieke leembossen
De laatste jaren groeit het besef van de bijzondere waarden van de Brabantse leembossen in Het Groene Woud. In dit gebied tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg zijn nog prachtige oorspronkelijke leembossen te vinden. Daarom vergroot en versterkt ARK Natuurontwikkeling hier verschillende natuurgebieden en verbindt de gebieden waar mogelijk met elkaar. Deze uiterst zeldzame kieuwpootkreeften zijn een van de vele planten- en diersoorten die profiteren van deze natuurontwikkeling.
Het onderzoek naar Eubranchipus grubii in twee deelgebieden in Het Groene Woud is onlangs gepubliceerd in Nederlandse Faunistische Mededelingen 54 ‒ 2020. Het artikel beschrijft de minder bekende populatie uit de leembossen in Het Groene Woud in de provincie Noord-Brabant. De verspreiding, habitat en waterkwaliteit komen aan bod.
Meer informatie
- Het onderzoek naar Eubranchipus grubii (pdf; 1,4 MB)
Tekst: Mark Scheepens, Maria Sanabria, Ger van den Oetelaar, Jos van Ooijen, Ingrid Margry-Moonen en Kees Margry
Foto: Ingrid Margry-Moonen