Bijna drieduizend vlinders tijdens vijfde Kuinderbosvlindertelling
De VlinderstichtingEen grootschalige vlindertelling op één dag heeft een groot risico in zich. Dagvlinders zijn namelijk gebonden aan niet te koud, maar vooral ook zonnig weer. Op een bewolkte dag zie je veel minder vlinders dan als de zon schijnt, en als het regent zie je er geen. Als het geen lekker weer is vallen de aantallen die je te zien krijgt dus tegen. De weersverwachting voor zondag 26 juli was niet erg gunstig met onweersdreiging en de telling werd een uur vervroegd. Om 12 uur vertrokken meer dan tachtig vlinderliefhebbers afkomstig uit het hele land, vanaf de Veenkuil naar dertig verschillende routes in het Kuinderbos. Daar telden ze tot ongeveer 13.15 uur de dagvlinders. Ze hadden daarbij een vastgestelde route op een kaartje mee gekregen. Dat betekende dat min of meer hetzelfde gebied werd geteld als de voorgaande vier jaren. De groepjes waren zo samengesteld dat vlinderkenners werden gekoppeld aan mensen met nog wat minder ervaring. Vooraf was er al een digitale herkenningscursus beschikbaar van alle vlinders die men op deze dag te zien zou kunnen krijgen, zodat iedereen goed voorbereid was.
Het weer viel bijzonder mee en er werden erg veel vlinders gezien. Dat komt mede omdat het Kuinderbos een enorm gevarieerd gebied is met bossen, open bospaden, graslanden, heide, vennen en grote waterpartijen. In dat uur werden dus bijna drieduizend vlinders op naam gebracht en geteld. Het bruin zandoogje was het meest talrijk. Deze graslandvlinder is vaak met veel bij elkaar aanwezig in geschikte gebieden. De bloemrijke graslanden in het Kuinderbos wemelden van de zandoogjes en in dat uur werden er meer dan negenhonderd genoteerd. Meer in de buurt van het bos en op de open bospaden kwamen daar twee andere zandoogjes, koevinkje en bont zandoogje nog bij (respectievelijk 262 en 143 vlinders). In het open en halfopen bos en langs de bospaden staan veel bloeiende planten, waaronder braam, berenklauw en koninginnenkruid en hierop werden flink wat vlinders geteld. Berenklauw is niet echt een vlinderplant, maar het landkaartje is er wel gek op en daarvan werden er tijdens de telling maar liefst 116 gezien. Natuurlijk ontbrak ook de atalanta niet. Van deze trotse winnaar van de landelijke Tuinvlindertelling2020 werden 347 exemplaren geteld. Als bijzonderheid kan nog de waarneming van de grote vos genoemd worden. Sinds een paar jaar is deze soort in het Kuinderbos aanwezig en plant zich er ook voort.
Ook de komende weken is er nog volop te genieten van de grote aantallen vlinders in het Kuinderbos, waar uitstekend te wandelen is. Er is ook een natuurkampeerterrein. Meer informatie vindt u hier op de site van Staatsbosbeheer.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting