Tuinvlindertelling 2020 op de helft, atalanta aan kop
De VlinderstichtingHet was helaas geen geweldig weer tijdens de eerste weken van de tuinvlindertelling. Veel bewolking en regelmatig regen is niet ideaal als je vlinders wilt zien. Ze zijn er vast wel, maar ze verschuilen zich onder bladeren en op andere plekjes. Dit is fraai te zien als dan toch opeens de zon gaat schijnen. Binnen een minuut zie je de eerste vlinders verschijnen. Ze hebben die zon nodig om op de juiste temperatuur te komen om te kunnen vliegen. Dat kan razendsnel, want ze gebruiken hun vleugels als ware zonnecollectoren. Met een halve minuut zon kan het lijfje dertig graden worden en dat is nodig om goed te kunnen vliegen. En gelukkig was het niet steeds regenachtig, want inmiddels zijn er al meer dan 5000 tellingen ingevoerd op de site Vlindermee en zijn er al bijna 45.000 vlinders geteld (stand 15 juli 17 uur). De atalanta is het meest gezien (meer dan 13.000), gevolgd door de dagpauwoog en de drie koolwitjes.
Hierboven ziet u de tien soorten die het meeste zijn doorgegeven, maar naast deze toppers zijn er ook andere leuke vlinders waargenomen. De kolibrievlinder is meer dan 600 maal gezien. Deze trekvlinder is onmiskenbaar. De vlinder gaat niet op een bloem zitten om eruit te drinken, maar staat er, met zeer snel bewegende vleugels, voor stil en peurt met de lange roltong de nectar uit de bloem. Dat gaat razendsnel en je ziet hem dan ook heen en weer schieten van bloem naar bloem, net als de vogel kolibrie uit Amerika. Een andere kers op de tuintaart is de koninginnenpage. Ook deze is al in meer dan 130 tellingen gezien. De koninginnenpage is een van de grootste vlinders van ons land, maar een van de kleinste is ook al bijna 200 maal gezien: het muntvlindertje. Deze is gebonden aan munt en marjolein. Als je die planten hebt staan in je tuin of op je balkon, dan heb je grote kans hem te tegen te komen.
U kunt meedoen met de tuinvlindertelling door een kwartier lang te tellen in uw tuin of op uw balkon en de vlinders die u heeft gezien door te geven via de website vlindermee of via de app, die u hier gratis kunt downloaden. U mag zo vaak tellen als u wilt, als u maar weer steeds op nul begint. De tuinvlindertelling duurt nog tot 26 juli.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting