Kruipende boterbloem

Natuurjournaal 1 mei 2020

Nature Today
1-MEI-2020 - Broedende vogels en bloeiende boterbloemen.

“In mei leggen alle vogels een ei”, luidt het spreekwoord. De meeste vogels hebben echter allang eieren gelegd. De huismus heeft zelfs al jongen die net groot genoeg zijn om het nest te verlaten. Deze kleintjes worden nog wel gevoerd door hun ouders. In de heg is het dan ook vaak een lawaai van jewelste. De jongen kunnen al redelijk rondvliegen, maar tsjilpen nog steeds om nieuwe insecten van hun ouders. Mussen hebben het de laatste jaren niet makkelijk. Help de mussen een handje en gebruik dus vooral geen gif en andere bestrijdingsmiddelen, zodat er voldoende insecten zijn voor de huismus.

Jonge huismussen druk tsjilpend op een rijtje

Een vogel die vandaag wél haar eerste ei zal leggen, is de goudhaan. Dit piepkleine vogeltje zit vooral in bossen met veel sparren. Met maar vijf gram is dit het kleinste vogeltje van Europa. Doordat ze zo klein is en vooral bovenin de boom naar eten zoekt, zie je haar niet zo vaak. Gelukkig gaat het wel goed met deze kleine broedvogel: het aantal broedende goudhaantjes in Nederland neemt toe.

Het goudhaantje is een druk fladderende vogel die je meestal alleen bovenin de boom ziet

De bloemen van verschillende boterbloemen staan in bloei. Er komen in Nederland meer dan tien soorten boterbloemen voor. De bloemen die je het meest ziet, zijn die van de scherpe boterbloem en de kruipende boterbloem. Deze botergele bloemen staan meestal aan de randen van velden en sloten. Door intensivering van de landbouw is het grondwater verlaagd en wordt er veel kunstmest uitgereden. Op velden waar dit gebeurt maken snel groeiende grassen nu de dienst uit. Boterbloemen zijn hier nog wel langs de randen zichtbaar.

Ontdek de natuur in jouw omgeving op NatureToday.nl

Tekst: Hidde Hofhuis, Nature Today Go
Foto's: Hans Dekker, Saxifraga (leadfoto: een veld met kruipende boterbloemen); Piet Munsterman, Saxifraga; Bart Vastenhouw, Saxifraga