Hooikoortsverwachting voor gras op de kaart
Atlas LeefomgevingOngeveer twintig procent van de Nederlanders heeft lichte tot ernstige hooikoortsklachten. Hooikoorts is een seizoensgebonden overgevoeligheidsreactie, vooral van het neusslijmvlies. De symptomen waar hooikoortspatiënten last van krijgen, vallen samen met de periodieke aanwezigheid van stuifmeelkorrels (pollen) van verschillende plantensoorten die hun pollen via de lucht verspreiden, in plaats van via bijen. De pollen bevatten een stof waar men allergisch op kan reageren. Ook gras bevat pollen die bij sommige mensen een allergische reactie opwekken.
Gunstig of ongunstig
Op de Atlas Leefomgeving zijn drie nieuwe kaarten te vinden over hooikoorts door graspollen: de hooikoortsverwachting voor mensen met een graspollenallergie voor vandaag, voor morgen en voor overmorgen. De verwachting is ingedeeld in gunstig (geel), niet zo gunstig (oranje) en ongunstig (rood). De kaarten zijn gemaakt op basis van gegevens van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Het LUMC maakt de hooikoortsverwachting op basis van pollentellingen van gras, klachten van hooikoortspatiënten en de weersverwachting van MeteoGroup Nederland. Het LUMC werkt deze hooikoortsverwachting twee keer per dag bij in de maanden mei, juni en juli, wanneer de meeste graspollen in de lucht zitten. De getoonde verwachting is niet relevant voor patiënten met een allergie voor andere pollen dan graspollen. Hoewel het LUMC ook andere pollen telt, doet het daar geen voorspellingen over.
Wat te doen als u hooikoorts heeft?
Zeewind bevat weinig pollen. Op 'ongunstige' dagen is een uitje naar het strand dus een aanrader. Daarnaast kunt u een zonnebril of sportbril dragen om uw ogen tegen pollen te beschermen. Maai niet zelf het gras in de bloeiperiode. Bij de pollentellingen van het LUMC ziet u welke pollen er in de lucht zitten. Het gaat vaak om pollen die door de lucht verspreid worden. Een insectvriendelijke tuin is dus een goed alternatief; stuifmeel dat via insecten wordt verplaatst, zit meestal niet in grote hoeveelheden in de lucht.
Hooikoorts en klimaatverandering
Hooikoortsklachten kunnen mogelijk toenemen door klimaatverandering. Dit komt onder andere doordat sommige grassen en bomen eerder en langer kunnen bloeien. Mensen kunnen bijvoorbeeld eerder in het seizoen last krijgen en het pollenseizoen zou langer kunnen gaan duren.
Deze tekst is gebaseerd op de informatie bij de kaarten op de Atlas Leefomgeving, deze is opgesteld in samenwerking met het LUMC.
Tekst: Channah Betgen en Dieneke Schram-Bijkerk, Atlas Leefomgeving
Leadfoto: Pixabay (leadfoto: siergrassen); Atlas Leefomgeving