100ste groene schoolplein in Brabant
Provincie Noord-BrabantDe basisschool verruilt 500 vierkante meter stenen voor een groen, klimaatbestendig plein met meer bomen en planten en natuurlijke speel- en waterelementen. Huub Compen, directeur basisschool De Schatkist/SKOzoK: “Vergroening van het schoolplein is hard nodig. Bijna al het regenwater verdwijnt op dit moment direct in het riool. Daarnaast biedt het nieuwe schoolplein diverse natuurlijke speelelementen.”
Klimaatbestendig, natuurlijk en avontuurlijk
Rubberen tegels worden vervangen door boomschors. Stenen gaan eruit, bomen, struiken en planten erin. Er komen meer speelgelegenheden door het plaatsen van heggen waar de leerlingen kunnen spelen en zich verstoppen. Het klimaatbestendig maken van het plein is een belangrijk onderdeel van het plan. De gemeente Cranendonck sluit hierbij aan door het regenwater af te koppelen en te verwerken op het speelplein middels een wadi, het aanleggen van ringleidingen en het verwijderen van bestrating zodat regenwater goed in de grond kan zakken. Wethouder Marcel Lemmen, mede namens portefeuillehouder Frans Kuppens: “De gemeente werkte intensief met de school samen om tot een plan te komen. De jeugd is de toekomst. Op deze manier brengen we klimaat en duurzaamheid op een praktische manier onder de aandacht én zijn de school en de directe omgeving bestand tegen hitte en forse buien.”
Met lesmaterialen worden de leerlingen bewust gemaakt van het klimaat, klimaatverandering en de gevolgen hiervan. Dankzij het groene schoolplein ervaren ze dit straks ook in de praktijk. De leerlingen gaan de natuur zien en beleven door middel van moestuintjes, vogelhuisjes en insectenhotels. En ze merken zelf waar een groen schoolplein goed voor is: water wordt niet afgevoerd via het riool, maar gaat naar de planten. Bomen bieden schaduw in de zomer, zodat er lekker gespeeld kan worden. En minder stenen zorgen voor droge voeten na een flinke regenbui.
Subsidie beschikbaar
De subsidie ‘Schoolplein van de toekomst’ is voor basis- én middelbare scholen die hun terrein gezond, klimaatbestendig en natuurlijk avontuurlijk inrichten. Provincie Noord-Brabant, de vier Brabantse waterschappen, Prins Bernhard Cultuurfonds, IVN en Jong Leren Eten legden hiervoor €3,5 miljoen bij elkaar. Scholen met een goed plan voor aanleg, onderhoud en inpassing in de lessen, kunnen een aanvraag doen voor een bijdrage van maximaal 70 procent van de kosten, met een maximum van €14.000. De regeling loopt nog tot december 2021; er is nog budget voor minimaal 150 groene schoolpleinen.
Henri Swinkels, gedeputeerde Provincie Noord-Brabant: “Door samen te werken hebben we meer impact. Het streven is dat in 2022 minstens een kwart van alle schoolpleinen in Brabant een groene oase vormen om in te spelen, tuinieren, leren, luieren en van de natuur te genieten. Het uiteindelijk doel is dat álle schoolpleinen in Brabant groen zijn. In het eerste jaar van de regeling zijn al 100 scholen aan de slag gegaan. Dat is meer dan gedacht. Gelukkig is er nog budget, dus ik roep alle scholen op om zich aan te sluiten!”
Meer informatie: www.schoolpleinenbrabant.nl.
Tekst: Provincie Noord-Brabant
Foto's: Basisschool De Schatkist / SKOzoK Budel; Wim Hollemans