Bomen in blad, bloemen in bloei, vorst in de verwachting...
De Natuurkalender, Wageningen UniversityOok afgelopen week lagen de temperaturen ruim boven het gemiddelde, waardoor de ontwikkeling van de lente volop door ging. De gemiddelde temperatuur over de maanden januari tot en met maart komt uit op 5,9° C. Daarmee staat 2019 op plaats 7, sinds er instrumentele metingen beschikbaar zijn vanaf het jaar 1706. Met deze zeer hoge temperaturen is het dan ook niet gek dat de natuur al volop in de lentestand staat en zo’n drie weken voor op ‘schema’ ligt.
Onderstaande figuur geeft voor de jaren 1940 tot en met 1968 en van 2001 tot en met 2019 de dag waarop de middelste waarneming (mediaan) van eerste bloeiende pinksterbloem is doorgegeven. De waarde voor 2019 is nog een schatting. We verwachten dat de mediaan ergens in de laatste dagen van maart komt te liggen. Kijkend naar de figuur kunnen we concluderen dat de mediaan tegenwoordig gemiddeld op 6 april ligt terwijl dat in de jaren 1940-1968 (de normaal) op 19 april lag.
De maanden maart en april zijn altijd drukke en interessante tijden voor de waarnemers van De Natuurkalender. Kijk op deze pagina voor de lijst met eerstelingen waar in april op gelet kan worden (volop planten, vogels, vlinders, libellen, amfibieën, fruit en activiteiten in moestuin en landbouw). Iedereen die maar 1 van de vele eerstelingen kan herkennen kan al meedoen aan De Natuurkalender. Lees hier de uitleg voor deelname aan De Natuurkalender. Waarnemingen kun je doorgeven met je Nature Today-account. Je kunt dan later je eigen waarnemingen terug zien. Heb je nog geen Nature Today-account? Registreer je hier gratis. Je kunt dan ook dagelijks/wekelijks de emailnieuwsbrief ontvangen met een overzicht van de nieuw verschenen natuurberichten, geschreven door experts van meer dan 25 organisaties. Je kunt ook waarnemingen anoniem doorgeven via deze link.
Bovenstaande figuur laat de waarde zien van de fenologische waarnemingen, nu en zeker ook in de toekomst. De verwachting is tenslotte dat het de komende tientallen jaren steeds warmer gaat worden. Het is mooi als we dan terug kunnen kijken naar de waarnemingen van het dan ‘koele’ begin van 2019.
Sfeerimpressie
Hieronder een korte sfeerimpressie van de zich ontwikkelende lente in de botanische tuin Belmonte in Wageningen die er nu schitterend bij ligt en een bezoek waard is.
Tekst: Arnold van Vliet en Wichertje Bron, De Natuurkalender, Wageningen University
Foto's: Arnold van Vliet