Vismigratie in Leeuwarden
ARK Rewilding NederlandOoit konden vissen ongestoord heen en weer zwemmen tussen zeeën en rivieren. Vissen trokken landinwaarts om eitjes te leggen, andere zwommen juist naar zee om zich voort te planten. Tegenwoordig stoten ze regelmatig hun neus. Op hun trektocht tussen zoet en zout water stuiten ze op dammen, sluizen, stuwen en dijken. Veel vissoorten hebben voor hun levenscyclus zout en zoet water nodig. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor het lot van trekvissen en worden er slimme oplossingen bedacht die rekening houden met mens én vis. In de tentoonstelling zijn daarvan twee mooie voorbeelden uitgelicht. Zo krijgen vissen bij de Noordzee en de Waddenzee weer ruim baan door bijzondere projecten bij het Haringvliet en de Afsluitdijk.
Haringvliet en Afsluitdijk
De Haringvlietsluizen bestaan al sinds 1970. Door de aanleg van de sluizen ontstond een harde scheiding tussen zoet en zout water. Sinds november 2018 worden de sluizen, als de waterstand van het Haringvliet lager is dan dat van de Noordzee, regelmatig op een kier gezet en hebben de trekvissen weer een vrije doorgang tussen de Noordzee en grote rivieren als de Rijn en de Maas.
Swim Fish Swim!
In Swim Fish Swim! kunnen bezoekers zelf ervaren welke obstakels vissen tegenkomen. In het racespel over migratieroutes gaan ze samen met de haring, steur en zalm een lange reis maken. Aan een grote tafel, met de Alpen op de achtergrond, volgen ze de trekroutes die de vissen afleggen vanuit de Noordzee door het Haringvliet naar het achterland van Europa. Door goede antwoorden te geven, verzamelen ze steeds meer vissen op hun tocht.
Swim Fish Swim! is een productie van HaarlemAmsterdam en een samenwerking van ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Wereld Natuur Fonds, Sportvisserij Nederland, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat. De Nationale Postcode Loterij maakte de expositie mogelijk als onderdeel van het Droomfondsproject Haringvliet. Swim Fish Swim! is een reizende expositie.
Meer informatie
Tekst: ARK Natuurontwikkeling
Foto's: Blikonderwater.nl (leadfoto: Atlantische zalmen); Peter van Rodijnen, Dutch Maritime Productions