Huismus meest getelde vogel bij de Tuinvogeltelling
Vogelbescherming NederlandTijdens de Tuinvogeltelling van vorig jaar duikelde de merel voor het eerst sinds de start van de Tuinvogeltelling uit de top 3. Dit jaar lijkt de merel zich daarvan licht te herstellen, met een vierde plaats. De hogere plek van de merel is wellicht wat vertekend door de sneeuw van de afgelopen paar dagen, waardoor de vogels naar tuinen toe komen om voedsel te zoeken.
Regionale verschillen merel
Wel zijn grote regionale verschillen te zien tussen het zuiden en de rest van het land. In Limburg en Noord-Brabant blijft het aantal merels achter. In deze provincies bungelt de merel vaak in de onderste helft van de top 10. Dit komt voor een deel overeen met het beeld van de verspreiding van het usutu-virus. Het virus is vanuit België en Duitsland richting Nederland gekomen. In de zuidelijke provincies waart het virus nu het langst rond. Ook al lijkt het aantal merels zich te herstellen, het aantal blijft nog achter bij voorgaande jaren. Benieuwd hoe u de merel kunt helpen? Kijk dan op www.tuinvogeltelling.nl/merel
Top 3
Evenals voorgaande jaren was de huismus weer veruit de meest getelde soort. De huismus werd in minder dan de helft van de tuinen waargenomen, maar omdat mussen in groepen leven zijn ze qua absolute aantallen het vaakst gezien. Gemiddeld bestond een groep mussen in de tuin uit acht exemplaren. Nummer twee werd de koolmees en drie de vink. Nog niet eerder eindigde de vink zo hoog. Omdat vinken hun voedsel op de grond zoeken zijn ze door de sneeuw van de afgelopen dagen in grote aantallen naar de tuinen getrokken, wat terug te zien is in de Tuinvogeltelling.
Voorlopige top 10
Tot maandag 29 januari 12.00 uur was het mogelijk om tellingen insturen. Dit is de voorlopige top 10 van zondagmiddag. Tussen haakjes de notering tijdens de Tuinvogeltelling van 2018.
- Huismus (1)
- Koolmees (2)
- Vink (6)
- Merel (5)
- Pimpelmees (3)
- Kauw (4)
- Turkse tortel (7)
- Houtduif (8)
- Roodborst (10)
- Ekster (9)
Tekst: Vogelbescherming Nederland
Foto's: Rudmer Zwerver, Saxifraga (leadfoto: huismussen); Willem van Kruijsbergen, Saxifraga