Tiny Forest

Tiny Forest verbindt buurt met natuur

Provincie Noord-Brabant
21-SEP-2018 - De provincie Noord-Brabant gaat zeven gemeenten helpen om Tiny Forests (minibossen) aan te leggen. Dit zijn dichtbegroeide, inheemse bossen ter grootte van een tennisbaan, die grotendeels worden onderhouden door buurtbewoners.

Het initiatief komt voort uit een oproep van het IVN om samen minibossen te realiseren. IVN kan met financiering van de Postcodeloterij één gemeente (‘s-Hertogenbosch) in Brabant helpen met de aanleg van vier Tiny Forests. In totaal gaven nog zeven Brabantse gemeenten aan interesse te hebben: Boxtel, Breda, Dongen, Halderberge, Helmond, Oss en Roosendaal.

Meer Tiny Forests

De provincie staat achter het initiatief omdat de Tiny Forests bijdragen bij aan een gezonde, klimaatbestendige en groene leefomgeving. Daarom verleent de provincie een subsidie van €150.000 die ervoor zorgt dat alle acht gemeenten hun plannen kunnen realiseren. De subsidie draagt bij aan de aanleg van minimaal achttien Tiny Forests: vier in ’s-Hertogenbosch en minimaal veertien in de andere gemeenten.

Goed voor mens en milieu

Gedeputeerde Johan van den Hout: "De provincie Noord-Brabant zet in op bescherming en ontwikkeling van de Brabantse natuur en het landschap. De komst van Tiny Forests sluit hier uitstekend bij aan. De minibossen vormen niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook een gezonde verblijfplaats voor mensen. Kinderen leren in het ‘buitenlokaal’ over de Nederlandse natuur en buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten op een prettige en gezonde plek. De bossen stimuleren biodiversiteit en bieden ook kansen om klimaatproblemen tegen te gaan."

Alle positieve effecten op een rijtje:

  • Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bos van tweehonderd vierkante meter bestaat uit veel verschillende soorten bomen. Deze bomen trekken weer insecten en vogels aan.
  • Het bos brengt natuurbeleving dichterbij. De afstand tussen mens en natuur is groter dan ooit. Een Tiny Forest voor de deur prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren.
  • De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergingscapaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen.
  • Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt kan zorgen voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

Tiny Forest

Miyawaki-methode

De Tiny Forests worden aangelegd volgens de Miyawaki-methode. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren 70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelde. De Indiase ingenieur Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving. In december 2015 haalde IVN ingenieur Sharma naar Nederland voor een bijzonder initiatief: het planten van het eerste Tiny Forest van Europa.

Meer informatie

Tekst: Saskia Meijs, Provincie Noord-Brabant
Foto's: IVN (leadfoto: Tiny Forest); Melchert Meijer zu Schlochtern