Otter terug in het Naardermeer
NatuurmonumentenEerste otter sinds dertig jaar
Het Naardermeer is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland en is door de natte natuur uitstekend geschikt als leefgebied voor de otter. De laatste otter werd hier meer dan 30 jaar geleden waargenomen. In 2010 werd een otter gespot in de nabijgelegen Vechtplassen, maar deze werd enkele maanden later doodgereden. Jaarlijks overlijdt bijna een kwart van de otters in het verkeer. Daarom zijn natuurpassages van levensbelang voor het dier.
Natuurverbinding groot succes
Het Naardermeer en de Ankeveense Plassen werden tot 2013 van elkaar gescheiden door de drukke provinciale weg N236. Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland bundelden hun krachten om beide natuurgebieden met elkaar te verbinden. Onder de weg liggen nu twee faunapassages van 60 en 80 meter breed en vormen de breedste natte natuurverbinding van Nederland. Ook reeën, vossen en hazen maken intensief gebruik van de doorgang.
Graadmeter voor de natuur
De boswachters van Natuurmonumenten zijn ontzettend blij met de waarneming van de otter in het Naardermeer. De otter staat als roofdier aan de top van de voedselketen en is daarmee graadmeter voor de kwaliteit van onze natuur. De passages dragen er aan bij dat de otter hier een veilige toekomst krijgt en zich tussen de twee moerasgebieden kan verplaatsen.
Tekst: Natuurmonumenten
Foto's: Natuurmonumenten (leadfoto: otter op de webcam in het Naardermeer); Martin Mollet, Saxifraga