In het weekend van 10 en 11 september 2016 werd door GaiaZOO een BioBlitz gehouden. Dit was de eerste BioBlitz in een Nederlandse dierentuin. Tijdens een 24 uur durende monitoring trachtten experts zo veel mogelijk soorten te vinden in de zoo. Het doel was om te achterhalen hoe groot de biodiversiteit ‘buiten de gebaande paden’ van GaiaZOO was en bezoekers middels activiteiten daar kennis mee te laten maken. De diercollectie van GaiaZOO telt ruim 130 verschillende diersoorten, maar wat er buiten de verblijven voorkomt was (nog) niet bekend.
Om zoveel mogelijk soorten te zoeken werd de hulp ingeroepen van experts van allerlei natuurorganisaties, waaronder RAVON, de Zoogdiervereniging, IVN, Natuurhistorisch Genootschap Limburg en Natuurmonumenten. De soortenexperts van deze natuurorganisaties troffen in totaal 454 soorten aan tijdens de BioBlitz. Voorafgaande aan de BioBlitz waren er buiten de hokken en verblijven ‘slechts’ 211 soorten bekend uit de dierentuin. Dankzij de BioBlitz is dit aantal ruim verdubbeld. De aanwezige experts zijn er van overtuigd dat er nog veel meer soorten voorkomen. Enerzijds omdat diverse soortgroepen helemaal niet geïnventariseerd zijn en anderzijds omdat inventarisaties van andere soortgroepen in voorjaar en zomer nog veel meer (nieuwe) soorten kunnen opleveren.
Overdag konden dierentuinbezoekers meehelpen met het inventariseren of deelnemen aan een van de educatieve activiteiten. Door het maken van een voedersilo of een bijenhotel voor in de eigen tuin kon men zelf de natuur een handje helpen. Ook de speciale avondexcursies waren een groot succes. Daarbij konden de bezoekers kennis maken met vleermuizen, kleine zoogdieren, nachtvlinders, amfibieën en er kon zelfs een bezoekje gebracht worden aan het korenwolfkweekcentrum binnen GaiaZOO.
Bijzondere waarnemingen tijdens de BioBlitz waren onder andere een lindegouduil (Tiliacea citrago), een zeldzame nachtvlinder; een bosspitsmuis (Sorex araneus) in een inloopval in een moerasgebiedje in de dierentuin, het zeldzame wortelloos kroos (Wolffia arrhiza) in de gracht bij de dwergnijlpaarden en de vele tientallen Alpenwatersalamanders (Ichthyosaura alpestris). Om GaiaZOO nog aantrekkelijker te maken voor veel soorten, gaven de experts enkele tips: schoffel minder, zaai meer wilde bloemen en laat dode bomen liggen.
Tekst: Maurice La Haye, Zoogdiervereniging; Tariq Stark, RAVON; Hanneke de Boer, GaiaZOO
Afbeeldingen: GaiaZOO; Tariq Stark, RAVON