Slechts enkele Eekhoorntjesbroden maar wel genoeg Fluweelboleten
Nederlandse Mycologische VerenigingDe verwachting was dat, onder invloed van de overvloedige regenval van de laatste tijd, de gerenommeerde lanen in augustus vol zouden staan met grote boleten (Boletus). Vooral in het zuidoosten van ons land is veel regen gevallen en de verwachting was daarom gerechtvaardigd dat onder invloed daarvan de spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond zouden schieten. Hoewel de meeste lanen er door het nog vrijwel ontbreken van boleten er vorige week nog desolaat bijlagen, moet het de aankomende weken goed gaan komen.
Grote boleten laten op zich wachten
De maanden augustus en september staan bekend als boletenmaanden bij uitstek. In de nazomer maak je gewoonlijk de meeste kans op het Gewoon eekhoorntjesbrood (Boletus edulis) en andere boleten van het genus Boletus. Vooral het Vroeg eekhoorntjesbrood (Boletus reticulatus) kan al vroeg in de zomer in flinke aantallen worden gevonden. Meestal komen ze enige tijd na een zomerse regenperiode tevoorschijn, maar dat dit niet altijd zo hoeft te zijn wordt nu wel duidelijk. Vorige week waren de lanen nog leeg. De enige echte "Boletus" die op een paar plaatsen gevonden werd was de Inktboleet (Boletus pulverulentus, RL; Kwetsbaar). De licht- tot donkerbruine inktboleet dankt zijn naam aan de intense donkerblauwe verkleuring bij aansnijden of bij druk op steel of poriën. De steel is toegespitst en grotendeels geel, later wordt deze min of meer purper- tot wijnrood. De inktboleet is landelijk vrij zeldzaam. Het is opvallend dat juist deze boleet nu wel wordt gevonden. Waardoor de grote eekhoorntjesbroden nog steeds verstek laten gaan is onduidelijk. Tegenwoordig volgt het ene meteorologische record na het andere elkaar op en dat heeft (nog) onbekende consequenties.
Fluweelboleten
Door het ontbreken van de grote boleten vielen de vele kleinere Fluweelboleten extra op in de onderzochte lanen. Dit zijn echter geen boleten (Boletus) zoals die waaronder het eekhoortjesbrood valt, maar Fluweelboleten (Xerocomus), een groot verschil. De algemeen voorkomende Fluweelboleet (Xerocomus subtomentosus) werden het meest gevonden met als goede tweede de Blozende fluweelboleet (Xerocomus declivitatum). Van het voorkomen van de Blozende fluweelboleet was tot voor kort nog weinig bekend omdat deze soort nog niet zo lang geleden als aparte soort werd beschreven. Tegenwoordig weten we dat het één van de meest algemene fluweelboleten is van Nederland. Ondanks dat de grotere boleten nog verstek laten gaan zijn er genoeg fluweelboleten en andere paddenstoelen te vinden waardoor (amateur)mycologen zich niet zullen vervelen. De vondst van de zeldzame Bruingele fluweelboleet (Xerocomus bubalinus) in twee verschillende lanen maakte dat weer eens duidelijk.
Tekst en foto's: Martijn Oud, Nederlandse Mycologische Vereniging