Beckmania syzigachne bloeiwijze

Zeldzaam gras gevonden in de Gelderse vallei

FLORON
15-JUL-2016 - Tijdens een FLORON inventarisatieweekend in de Gelderse vallei is het gras Beckmannia syzigachne gevonden. Een zeldzaam, éénjarig, kortlevend gras dat in de afgelopen 100 jaar slechts op enkele plaatsen in Nederland is waargenomen.

Wie wel eens aan een FLORON inventarisatieweekend deelneemt weet dat er vaak bijzondere vondsten worden gedaan. Dat was ook het geval tijdens het weekend in de omgeving van Nijkerk. Een gebied waar de afgelopen 30 jaar maar weinig naar planten is gekeken. Tijdens een van de plantenexcursies werd langs een sloot een onbekend gras gevonden. Het bleek te gaan om Beckmania syzigachne, een gras dat van nature niet in Nederland voorkomt en (nog) geen Nederlandse naam heeft. Er is materiaal verzameld, dat wordt opgenomen in de collectie van Naturalis.

Om dit object in te laden dien je marketing-cookies te accepteren.

Beckmannia syzigachne langs een sloot in de Gelderse vallei

Meeliften

Beckmannia syzigachne is de afgelopen eeuw op slechts een handvol plekken in Nederland waargenomen. Zo is het onder andere gevonden bij meelfabrieken in Wormerveer, bij een molen in Nijmegen en in de havengebieden van Enschede en Rotterdam. De planten zijn hier vermoedelijk opgeslagen uit gemorste zaden die zijn meegelift met graan dat is ingevoerd uit streken waar het algemener is: Noord-Amerika en Oost-Azie. Een recente vondst in een plantsoen in Roosendaal is waarschijnlijk terug te voeren op gemorst vogelzaad.

Daarnaast is het in het verleden gevonden op 'opgespoten terreinen’ bij Naaldwijk, Veghel  en Harderwijk en in grasland van een viskwekerij in Valkenswaard. In 2012 is het opgedoken in een nieuw aangelegd waterbergingsgebied bij Enschede. Deze natte groeiplaatsen komen overeen met haar natuurlijke standplaats: natte graslanden, moerassen, greppels en ondiepe(tijdelijke) poelen en natte slecht producerende graanakkers. Ook de recente vondst, langs een sloot in de Gelderse vallei, past in dit beeld. Hoe ze op deze natte plekken terecht is gekomen is niet bekend.

Vooralsnog zijn er geen indicaties dat Beckmannia syzigachne zich op eigen kracht in Nederland weet te handhaven. Haar aanwezigheid lijkt afhankelijk van het telkens opnieuw aanvoeren van zaden.

Beckmannia syzigachne, detail bloeiwijze

Meedoen

Wil jij je plantenkennis ook een boost geven? Dat kan: FLORON organiseert gedurende het plantenseizoen vele excursies en kampen. Deze zijn niet alleen leerzaam, maar ook erg gezellig. Alle activiteiten staan in de activiteitenkalender op de FLORON website.

Tekst: Edwin Dijkhuis, FLORON; Peter Wetzels; Wim Vuik; Patrick Lansing
Foto's: Peter Wetzels
Film: Ria Glas