In Middelharnis zeer zeldzame bruine prachtuil gezien
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Een dag na de melding van de kersenspinner was er al de volgende spectaculaire nachtvlinderwaarneming. Op Goeree-Overflakkee werd op 4 juli een bruine prachtuil gezien. Dit is pas de derde keer dat deze vlinder in Nederland is gezien.
De melding kwam via Twitter van Gerda van Rijn en de bijgevoegde foto liet geen twijfel: bruine prachtuil. Dit is een uiterst zeldzame nachtvlinder, die nog maar twee maal in Nederland is gezien, namelijk in 1965 in Goes en in 2007 in Apeldoorn.
Gevraagd naar meer informatie vertelt Gerda: “Zaterdagavond 4 juli ontving ik een bericht van een collega over een nachtvlinder in haar huis. Zij vroeg zich af of dit een bijzonder exemplaar was en hoe zij deze nu weer buiten kon zetten, daar ze hem niet makkelijk te pakken kreeg. Als het over vlinders gaat komen alle collega's altijd even bij mij vragen: welke vlinder is het? Wat schetst mijn verbazing bij het doorzoeken van de nachtvlindergids? Het is een bruine prachtuil .... Van deze soort zijn nauwelijks recente waarnemingen bekend in Nederland. Nou het is 'm toch echt”! Gerda besluit haar korte beschrijving met de volgende hartenkreet: “Wat kan een mens toch blij worden van een (nacht)vlinder”.
Het extreem warme weer heeft vast en zeker gezorgd dat de soort in ons land te zien is, want op vlindernet wordt het leefgebied als volgt beschreven: “In het buitenland komt deze uil voor in steengroeven en op het zuiden gerichte hellingen met een extreem warm microklimaat”. De waardplanten waarop de rupsen zijn gespecialiseerd zijn volop aanwezig hier, want het gaat om allerlei loofbomen en struiken zoals braam, wilg en sleedoorn.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto: Gerda van Rijn-van den Nieuwendijk