Het beestje moet toch een naam hebben!
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Nu je met elke telefoon en tablet mooie foto’s kunt maken, zie je dat vlinders en libellen vaak op de gevoelige plaat worden gezet. Thuis zoeken mensen dan op hoe de gefotografeerde beestjes heten. Naast de veldgidsen en naslagwerken uit de boekenkast neemt internet daarbij een steeds belangrijker rol in. Kom je er niet uit? Op zaterdag 31 januari organiseert De Vlinderstichting in Wageningen voor de vijfde maal een vlinder- en libellenpuzzeldag.
Tijdens wandelingen, maar vooral tijdens vakanties, worden er vele honderden foto’s gemaakt. De koninginnenpage en keizersmantel herkennen de meeste mensen wel, maar als thuisgekomen al die andere parelmoervlinders, blauwtjes (vlinders en juffertjes) en puzzeldikkopjes op het scherm verschijnen, dan wordt het al gauw teveel. Toch zijn er tegenwoordig uitstekende hulpmiddelen om soorten op naam te brengen.
Voor dag- en nachtvlinders is Vlindernet een uitstekende site. Op deze website is informatie te vinden over alle Nederlandse vlinders inclusief verspreidingskaartjes en veel foto’s, zodat de variatie goed duidelijk wordt.
Als je in Noordwest-Europa blijft kom je er vaak mee uit, maar zodra je in Zuid-Frankrijk, Spanje of Italië komt voldoen deze site en ook de KNNV nieuwe veldgids niet meer. Dan zijn er gelukkig nog andere goede vlindergidsen zoals de Nieuwe vlindergids van Tirion of de Dagvlinders van Europa van de KNNV, waarmee je er vaak wel uitkomt. Digitaal kun je dan terecht bij vele buitenlandse websites zoals het Duitse ‘Lepiforum’ en de Italiaanse vlindersite ‘Moths and Butterflies of Europe and North Africa’. Als je er na lang zelf puzzelen niet uitkomt kun je de foto plaatsen op het Forum van Waarneming.nl en Telmee. Daar zijn veel experts die kunnen helpen met het op naam brengen. Voor de ‘kleine’ vlinders in Nederland is er Microlepidoptera. Je kunt beginnen met de ‘thumbnails’, kleine fotootjes van families en via vergelijken of via de determinatietabellen uiteindelijk bij de juiste soort uitkomen. Hoewel er bij de Microlepidoptera ook best veel soorten zijn die niet met honderd procent zekerheid met alleen een foto op naam kunnen worden gebracht.
Voor libellen is er libellennet. Maar ondanks al deze hulpmiddelen kom je er niet altijd uit. Samen puzzelen, met veel boekwerken, maar vooral flink wat ogen kan soms verhelderend werken. In je eentje achter de computer kijk je soms over belangrijke kenmerken heen en het is niet altijd duidelijk wat tot de variabele kenmerken behoort en wat echt ‘harde’ kenmerken zijn. Op zaterdag 31 januari organiseert De Vlinderstichting in Wageningen alweer voor de vijfde maal een vlinder- en libellenpuzzeldag. Tientallen mensen komen dan langs met hun foto’s zonder naam; samen met soortexperts, boeken en digitale media, kunnen ze hun gefotografeerde beestjes determineren. Het is niet de bedoeling dat men de foto laat zien en de expert laat zeggen wat het is, maar om gezamenlijk te puzzelen en determineren. Ook zullen er korte clinics worden gegeven over ‘moeilijke’ groepen.
De puzzeldag wordt gehouden in het kantoor van de Vlinderstichting in Wageningen en duurt van tien tot vier uur (inclusief lunch), waarna we napraten onder het genot van een hapje en drankje. Er is nog beperkt plaats en u kunt zich hier aanmelden.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting