Zeepaardje in de haven van Vlieland
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
“Ik kon mijn ogen niet geloven, want ik dacht dat zeepaardjes hier niet voorkwamen”, zei schipper Ralf Lukkien. Hij was dan ook erg verrast er één tegen te komen tussen zijn zeilboot en de steiger in de haven van Vlieland. Samen met zijn vrouw, biologielerares aan het Bornego College in Heerenveen, en kinderen kon Ralf het zeepaardje goed bekijken. “Afgelopen voorjaar zijn we nog wezen duiken in Bonaire en hebben daar die keer geen enkel zeepaardje kunnen vinden,” vertelde hij aan Ecomare. Des te leuker dat ze er nu één te zien kregen in de Nederlandse Waddenzee!
Zeldzaam
Tot tien jaar geleden waren deze zeepaardjes erg zeldzaam in de zuidelijke Noordzee, en werden ze zeker niet ieder jaar gevonden. Hoewel ze nu vaker gezien worden, blijft het bijzonder er één tegen te komen. Toevallig vingen twee studenten van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee in mei nog een kortsnuitzeepaardje tussen Texel en Den Helder. Onderzoekers denken dat deze soort haar leefgebied vanuit Het Kanaal naar het noorden uit heeft gebreid. Dat zou een gevolg zijn van de opwarming van het klimaat.
Zeepaardjes
In de Nederlandse wateren komen twee soorten zeepaardjes voor. In de Waddenzee worden vooral kortsnuitzeepaardjes gezien, in de Noordzee zijn het meestal langsnuitzeepaardjes. Sinds 2002 worden ook in de Noordzee steeds vaker kortsnuitzeepaardjes gevonden. Het zeepaardje dat de familie Lukkien in de haven van Vlieland vond, was ook een kortsnuitje. Zeepaardjes zitten graag tussen wier en zeegras, waaraan ze zich met hun lange staart vastgrijpen en vrijwel onzichtbaar worden voor hun omgeving. Waarschijnlijk leeft het Vlielander zeepaardje tussen het wier dat op de steigers in de haven groeit.
Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over zeepaardjes.
Tekst: Ecomare
Foto: Astrid Lukkien