Leer hoe je orchideeënbiotopen beheert
Werkgroep Europese OrchideeënBericht uitgegeven door Werkgroep Europese Orchideeën [land] op [publicatiedatum]
De Werkgroep Europese Orchideeën wil mensen stimuleren zelf orchideeënbiotopen te beheren. Daarom geeft de WEO binnenkort een cursus en een boekje uit dat specifiek in gaat op het beheer van biotopen buiten natuurgebieden.
Sinds haar oprichting heeft de WEO zich onder andere ingezet voor de bescherming van orchideeën en biotopen. Met name buiten natuurgebieden is deze extra aandacht geen luxe. Middels het Nationale Meldpunt Orchideeënverstoring heeft de werkgroep meldingen verzameld van situaties waar het fout ging. De verstoring varieert van maaien tijdens de bloeitijd tot het compleet afgraven van de groeiplaats. Reden om zelf de handen uit de mouwen te steken.
De WEO wil geïnteresseerden stimuleren om zich in hun eigen omgeving in te zetten voor het beheer van orchideeënbiotopen. Ook in het geval van eerdere verstoring is het daarbij belangrijk om met de gemeente of terreineigenaar in gesprek te gaan en duidelijke afspraken te maken.
Een geslaagd voorbeeld is de aanpak van Jos Lammers (WEO-lid) die zich inzet voor het beheer van de Bokkenorchis in de buurt van zijn woonplaats. Door met de gemeente afspraken te maken en soortgericht beheer toe te passen heeft de populatie zich fors uitgebreid. Hoe je dit allemaal aanpakt, leer je in de cursus en zal ook in het boekje belicht worden. Het boekje zal ingaan op alle orchideeënsoorten die buiten natuurgebieden aangetroffen worden. Speciale aandacht zal worden besteed aan het beheer van deze soorten.
Ook op de hoogte blijven van dit project? Kijk regelmatig op het forum van de WEO of volg ons op Twitter. Hier worden ook de details van de cursusdag bekend gemaakt.
Tekst en foto: Mark Meijrink, Werkgroep Europese Orchideeën