Bronst van het ree begonnen

Zoogdiervereniging
10-JUL-2013 - Momenteel is de bronstperiode van het ree begonnen waarin de reebok korte hese blafjes maakt die buiten gehoord kunnen worden. Met name in de schemering langs bosranden kan men reeën goed zien. Verder kunnen veegsporen aan bomen, vraatsporen, keutels en hoefafdrukken gevonden worden. Geef ze door!

Bericht uitgegeven door de Zoogdiervereniging [land] op [publicatiedatum]

Momenteel is de bronstperiode van het ree begonnen waarin de reebok korte hese blafjes maakt die buiten gehoord kunnen worden. Met name in de schemering langs bosranden kan men reeën goed zien. Verder kunnen veegsporen aan bomen, vraatsporen, keutels en hoefafdrukken gevonden worden. Geef ze door!

Het ree heeft in de zomer een zandgele tot roodbruine vacht die in de herfst langer wordt en verkleurt tot grijsbruin. Het ree is een cultuurvolger en past zich gemakkelijk aan cultuurlandschap aan. In Nederland komt de ree vrijwel overal voor, in het westen iets minder dan in het oosten. Op Ameland en Terschelling is de ree geïntroduceerd.

Ree (foto: Maaike Plomp)

De paartijd, ook wel bronsttijd genoemd, valt in juli en augustus. Voor de paring snuffelt een bok aan de geit en rent in rondjes achter haar aan. Eind december, na een verlengde draagtijd, komt het embryo tot ontwikkeling. Voor meer informatie over het ree klik op onderstaande link.

De Zoogdiervereniging heeft Zoogdiergezien.nl ontwikkeld om op een zo laagdrempelig mogelijke manier waarnemingen van algemene zoogdiersoorten te kunnen doorgeven. U hoeft dus geen account aan te maken en een zoveelste wachtwoord te onthouden. Een e-mail adres is voldoende om uw waarnemingen door te kunnen geven. Klik op onderstaande link om reeën door te geven.

Per locatie is het doorgeven van 1 waarneming voldoende omdat de invoer enkel is bedoeld voor het verzamelen van verspreidingsgegevens en niet voor aantallen dieren.

Wilt u andere zoogdiersoorten doorgeven of meer informatie bij een waarneming kunnen doorgeven, verwijzen we u naar www.telmee.nl of www.waarneming.nl. Hier kunt u op een gemakkelijke manier al uw eigen waarnemingen terugzien en beheren.

Tekst: Sil Westra, Zoogdiervereniging
Foto: Maaike Plomp