Biologische wapen exotisch lieveheersbeestje is losse flodder
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Het Aziatisch lieveheersbeestje dat enige jaren geleden als exoot onze omgeving is binnengekomen blijkt de inheemse lieveheersbeestjes te verdringen. Hoe dit verloopt is onderwerp van discussie onder wetenschappers. Recent opperden onderzoekers uit Giessen, München en Jena dat sporen van een eencellige parasitaire schimmel die met de exoot meekomen de inheemse soorten als ware het een biologisch wapen zouden bestrijden. Onderzoekers van Wageningen University twijfelen sterk aan deze hypothese in Science.
Het Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is een geduchte tegenstander voor de soorten die van oudsher in ons land voorkomen, zoals het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata). De inheemse soorten zien zich bedreigd en bij een confrontatie delven zij het onderspit. Logisch, dacht een groep onderzoekers vande drie Duitse instituten, de Harmonia-soort draagt een schimmelachtige parasiet bij zich waar hij zelf wel tegen bestand is, maar waartegen de inheemse soorten geen weerstand kunnen bieden. Die besmetting decimeert de inheemse populatie, zo was hun redenering.
"Uiterst onwaarschijnlijk", menen Peter de Jong, Joop van Lenteren en Lidwien Raak-van den Berg van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University in Science (20 september 2013). De schimmelachtige parasiet zou moeten worden overgedragen van Harmonia naar de inheemse soorten volgens de genoemde hypothese. Dit zou dan moeten gebeuren doordat de inheemse soorten zouden eten van de eieren, larven of zelfs volwassen exemplaren van Harmonia. Maar dit is nu juist zo onwaarschijnlijk: de Aziatische soort is eerder zelf aanvaller dan prooi en vaak zo bedreigend dat zelfs hun eieren de inheemse soorten doen afschrikken. “Het biologisch wapen van de schimmelparasiet hebben ze niet eens nodig. Het is een losse flodder”, menen de Wageningse onderzoekers. Kortom, zo schrijven zij, er is geen enkele aanwijzing voor de bewering dat het wereldwijde succesverhaal van het Aziatisch lieveheersbeestje is te danken aan het overdragen van een eencellige ziekteverwekker.
Bron: Wageningen UR
Foto: Nina Fatouros, BugsinthePicture