Ook 's nachts een vlindertuin
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Overdag genieten we van dagpauwoog en kleine vos op onze vlinderstruiken en van de atalanta op de hemelsleutel, maar ook als het donker wordt zijn er vlinders op de bloemen te zien. Huismoeder is 's nachts bijvoorbeeld een vaste gast op de vlinderstruik.
Ga maar eens op een lekkere warme avond om een uur of elf ’s avonds de tuin in en schijn voorzichtig met een zaklamp op bloeiende planten. Je zult verbaasd staan over de hoeveelheid vlinders die je er aan kunt treffen. Uiteraard is het, net als overdag trouwens, niet altijd raak, maar als u regelmatig gaat kijken zult u vast een keer een topavond krijgen.
De nectar uit bloeiende planten is het voedsel van vlinders. Ze hebben het nodig om actief te kunnen zijn, want het is de brandstof waarop ze leven. Zonder nectar kunnen ze veel minder actief zijn, veel minder vliegen en zich dus minder voortplanten. Zonder bloeiende planten zijn er dus minder vlinders. Dat geldt voor dagvlinders, maar evengoed voor nachtvlinders. Een aantal planten is zelfs op nachtvlinders gespecialiseerd. Kamperfoelie bijvoorbeeld, begint pas ’s avonds te geuren en dat is om nachtvlinders aan te lokken. De bloemen van teunisbloem gaan pas ’s avonds open met hetzelfde doel.
De huismoeder is een van de soorten die 's zomers veel in tuinen te zien is. Het is een grote opvallende uil. Dichtzittend is het een langwerpige bruine vlinder van zo’n centimeter of twee lang. Als ze vliegen vallen de oranje met zwarte ondervleugels erg op. Huismoeders zitten in het hele land en op een goede avond kun je er zo tien of zelfs twintig op een goed bloeiende vlinderstruik tegenkomen. Ook de gamma-uil is een veel geziene gast op de bloemen in de tuin. Deze nachtvlinder vliegt ook overdag. Omdat hij niet gaat zitten om te drinken, maar gewoon voor de bloem stil blijft staan met snelle vleugelbewegingen, verbruikt hij enorm veel energie. Het is dus niet raar dat je deze trekvlinder hele dagen en nachten ziet bijtanken. Er zijn veel meer nachtvlindersoorten die je kunt tegenkomen en ook sprinkhanen en andere dieren kun je er zien snoepen van de bloemen.
Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting