Amicodisca virella

Vijf jaar Natuurberichten NMV: win een paddenstoelenexcursie

Nederlandse Mycologische Vereniging
7-AUG-2013 - Vier samen met de Nederlandse Mycologische Vereniging het vijfjarig bestaan van Natuurbericht.nl. Doneer voor 21 augustus tenminste € 20 en maak kans op een paddenstoelenexcursie, het boek “Niet zomaar een bos” en de brochure “Naaldbossen in Nederland'. Op 4 juni 2009 publiceerde de Nederlandse Mycologische vereniging haar eerste bericht: over een nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland. In totaal verschenen er tot nu toe 235 paddenstoelenberichten op Natuurbericht.nl waarvan 19 van andere organisaties waaronder Natuurbericht.be. In 2010 en 2012 was een paddenstoelenbericht het bestgelezen Natuurbericht van het jaar.

Bericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging [land] op [publicatiedatum]

Vier samen met de Nederlandse Mycologische Vereniging het vijfjarig bestaan van Natuurbericht.nl. Doneer voor 21 augustus tenminste € 20 en maak kans op een paddenstoelenexcursie, het boek “Niet zomaar een bos” en de brochure “Naaldbossen in Nederland". Op 4 juni 2009 publiceerde de Nederlandse Mycologische vereniging haar eerste bericht: over een nieuwe paddenstoelensoort voor Nederland. In totaal verschenen er tot nu toe 235 paddenstoelenberichten op Natuurbericht.nl waarvan 19 van andere organisaties waaronder Natuurbericht.be. In 2010 en 2012 was een paddenstoelenbericht het bestgelezen Natuurbericht van het jaar.

Kleinporig Kaalkopje (foto: Marjon  vd. Vegte)Het eerste Natuurbericht van de Nederlandse Mycologische Vereniging ging over de vondst van een nieuwe soort paddenstoel voor Nederland. Later kreeg deze de naam Harige mestfranjehoed. Er volgden nog veel berichten over nieuwe soorten: er verschijnen al vele jaren gemiddeld zo’n 7 nieuwe soorten paddenstoelen per maand.

Zowel in 2010 als 2012 was een paddenstoelenbericht het meest gelezen Natuurbericht van dat jaar. In 2010 was dat ”Vondst zeldzame toverchampignon op twee plaatsen in Nederland” en in 2012 “Zevende waarneming ooit van het Kleinporig kaalkopje”. In 2012 was de tweede plaats van meest gelezen berichten ook een paddenstoelenbericht. Dit keer kwam het bericht van ARK ”Zeldzame paddenstoel ontdekt in Nationaal Park De Meinweg”.

Paddenstoelen staan nu niet bepaald bekend om hun bewegelijkheid. Vandaar dat berichten met een filmpje waarop beweging van paddenstoelen te bespeuren is, hoog scoren. Het bericht Traliestinkzwam opent zich in 3 minuten eindigde op de derde plaats van meest gelezen paddenstoelenberichten uit 2012.

Paddenstoelenberichten blijken de lezers aan te sporen om in hun eigen omgeving te gaan zoeken. Een Belgische lezer vertelde enthousiast dat hij het Gagelmummiekelkje had gevonden. Een paddenstoeltje waarvan hij het bestaan nooit had vermoed, en na het lezen van het bericht “Nieuw voor Overijssel: het Gagelmummiekelkje” zelf tegenkwam. Een bijzonder knappe vondst, want dit kelkje haalt nauwelijks de drie millimeter in doorsnee en heeft dezelfde kleur als het substraat waar het op groeit. 

Scharlaken wasplaat (foto: Menno Boomsluiter)Door klimaatverandering en het verslepen van materialen duiken regelmatig nieuwe soorten in Nederland op. Doordat sporen van paddenstoelen zo ver kunnen meewaaien met de wind is het, in tegenstelling tot de meeste organismen, vaak onmogelijk na te gaan hoe deze soorten in Nederland terecht zijn gekomen en zelfs waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Een aantal paddenstoelen is in Nederland voor het eerst gevonden en van een enkele daarvan is nog steeds niet bekend waar zij oorspronkelijk vandaankomen. Het bericht ”Vondst zeldzame toverchampignon op twee plaatsen in Nederland” gaat hierover. Sommige nieuwe soorten zorgen voor grote problemen, zoals het Vals Essenvlieskelkje dat sinds 2011 op veel plekken in het land de essenbomen laat afsterven. Natuurbericht was één van de eerste die hierover berichtte.

Ook over giftige paddenstoelen verschenen een aantal berichten. Maar wie wist er dat paddenstoelen raketbrandstof in hun weefsels hebben? Komen ze dan toch van een andere planeet?

Amicodisca virella (foto: Stip Helleman)De Nederlandse Mycologische Vereniging is erg blij dat Natuurbericht door zoveel mensen wordt gelezen. Veel paddenstoelenberichten zijn ook door andere media overgenomen en samen zorgen ze voor meer begrip over paddenstoelen in het algemeen en hun bescherming in het bijzonder. Nog te vaak worden paddenstoelen niet meegenomen in beheersplannen zelfs als het om internationaal zeldzame soorten gaat. Veel soorten zijn maar enkele dagen per jaar te zien en worden daarom weinig opgemerkt. Via Natuurbericht.nl kunnen we iedereen op de hoogte houden van nieuws over paddenstoelen.

Jubileumactie Natuurbericht vijf jaar
Dit jaar bestaat Natuurbericht.nl vijf jaar en hopen we ons vierduizendste bericht te publiceren. Voor het schrijven van de berichten zijn de betrokken biologen deels afhankelijk van donaties. Om het aantal donaties te verhogen, verloten we in het kader van het jubileum tot en met november een groot aantal prijzen. Als u Natuurbericht.nl een warm hart toedraagt, vragen wij u een gift over te maken. Geeft u 20 euro of meer dan maakt u kans op een excursie, lezing, cadeau of iets anders, aangeboden door een organisatie uit de redactieraad.

Win een paddenstoelenexcursie onder leiding van NMV-voorzitter Aad Termorshuizen
In het kader van de jubileumactie verloot de Nederlandse Mycologische Vereniging de volgende prijzen:

  • Eerste prijs: Een paddenstoelenexcursie voor maximaal vier personen onder leiding van NMV-voorzitter Aad Termorshuizen plus het rijk geïllustreerde boek “Niet zomaar een bos” over de inventarisatie van het Coovels bos, waar maar liefst 334 nieuwe soorten voor Nederland werden gevonden
  • Tweede prijs: Het boek “Niet zomaar een bos”.
  • De derde, vierde en vijfde prijs is de brochure “Naaldbossen in Nederland”, waarin aandacht wordt gevraagd voor de speciale plaats die naaldbossen hebben voor veel soorten paddenstoelen.

Iedereen die voor woensdag 21 augustus tenminste 20 euro overmaakt, dingt mee naar deze unieke prijzen. Kijk hier voor meer informatie over de Jubileumactie en hier hoe u kunt doneren. Wint u niet, dan doet u bij de volgende trekking automatisch mee voor de volgende prijs. Doneert u nog eens 20 euro of een veelvoud hiervan, dan wordt de kans op een prijs vergroot.

Met dank aan iedereen die de afgelopen jaren paddenstoelenberichten schreef of hiervoor foto’s ter beschikking stelde.

Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Marjon v.d. Vegte, Menno Boomsluiter, Stip Helleman, Nederlandse Mycologische Vereniging