Baardmannen overwinteren in de Rietputten
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
In de Rietputten tussen Vlaardingen en Maassluis gaan baardmannen nu de riethalmen langs op zoek naar zaadjes. Ze bereiden zich voor op de winter. Het overjarig riet in de Rietputten is zeer belangrijk voor het overwinteren van deze zeldzame moerasvogel.
Wandelend door het natuurgebied de Rietputten kunt u in deze tijd van het jaar kleine bruine vogels tussen de riethalmen heen en weer zien schieten. De zwarte bakkebaarden verraden hun naam: de baardman.
Rietputten onmisbaar
In vroeger tijden moet de baardman met grote aantallen zijn voorgekomen in de moerassen van West-Nederland. Door inpoldering zijn de leefgebieden echter teruggedrongen tot een paar kleine toevluchtsoorden. De Rietputten is hier één van en voor de baardmannen in Midden-Delfland onmisbaar gebied voor hun voedsel en het grootbrengen van hun jongen.
Omschakelen
Boswachter Martin Mos: ‘De baardman heeft een bijzondere eigenschap. In de zomer leeft de vogel op eiwitten die hij uit insecten haalt. In de winter zijn er heel weinig insecten en specialiseert de baardman zich op zaadjes uit de riethalmen. Om die verschillende soorten voedsel efficiënt te verteren, past hij zijn verteringsstelsel in de herfst aan. Het schakelt dan van het verteren van insecten naar rietzaad. In het voorjaar schakelt zijn verteringsstelsel weer naar het efficiënt verteren van insecten.’
Bron: Natuurmonumenten