Lepelaarjongen geboren in de Nieuwkoopse Plassen
Bericht uitgegeven door Natuurbericht op [publicatiedatum]
De afgelopen weken zijn er lepelaarjongen geboren op de kolonie in de Nieuwkoopse Plassen. De ouders moeten de komende weken nog flink aan de gang, want de jongen vliegen pas na zeven weken.
Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten: ‘De eerste jongen zijn waarschijnlijk halverwege april geboren. Maar niet alle lepelaars leggen tegelijkertijd hun eieren omdat de vogels op verschillende momenten op onze kolonie arriveren. Er worden dus ook later in het voorjaar nog jongen geboren.’
Druk voor de ouders
Lepelaars leggen meestal vier eieren die na 24 tot 28 dagen broeden uitkomen. Na ongeveer zeven weken kan dit jong, als alles verder goed gaat, zelfstandig vliegen. ‘De ouders zijn nu dus druk bezig met voedsel verzamelen voor hun jongen. Ze gebruiken hiervoor bijvoorbeeld de Groene Jonker waar ze in het ondiepe water naar visjes en kleine schelpdiertjes zoeken. Die wadende lepelaars is een mooi gezicht!’ vertelt boswachter van Schie.
Kleur van de snavel
Bij de geboorte hebben jonge lepelaars een normale snavel. Deze verandert echter al gauw in de lepelvorm waar de vogel naar vernoemd is. Ook de kleur van de snavel verandert wanneer een jong volwassen wordt. Een jonge lepelaar heeft een lichte snavel, maar als de lepelaar volwassen is kleurt de snavel zwart met een geel uiteinde.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Peter Meininger