Raaf

Dood laat raaf leven

ARK Rewilding Nederland
25-APR-2011 - Sinds een week worden er dagelijks raven gezien in de Gelderse Poort. Een bijzondere vogel in deze uiterwaarden. Toen de raaf in de eerste helft van de vorige eeuw uitstierf broedde het laatste paar in de Millingerwaard. Hopelijk komt de raaf er ook weer als broedvogel.

Bericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]

Sinds een week worden er dagelijks raven gezien in de Gelderse Poort. Een bijzondere vogel in deze uiterwaarden. Toen de raaf in de eerste helft van de vorige eeuw uitstierf, broedde het laatste paar in de Millingerwaard. Hopelijk komt de raaf er ook weer als broedvogel.

Raaf (foto: Leo Linnartz)De laatste week werden de raven al meerdere keren gezien tussen de stuwwal bij Nijmegen en de Waal. Zo werden ze gezien bij de Oude Waal waar ze zelfs als ossenpikkers meeliften op de rug van de wilde runderen. Mogelijk dat ze dit jaar ergens broeden in de uitgestrekte bossen op de stuwwal en dat ze de uiterwaarden van de Waal gebruiken om voedsel te zoeken. In deze tijd van het jaar is er voldoende te eten. Zo blijven in het veld nageboortes van runderen en paarden achter wat voor raven een heerlijk maaltje is. Mogelijk dat ze ook nesten van grauwe ganzen uithalen. Enkele jaren geleden werd dit gezien in Meinerswijk bij Arnhem. Veluwse raven vlogen toen dagelijks met verse eieren vanuit de Rijnuiterwaarden terug naar hun nesten op de Veluwezoom.

De raaf is onze grootste kraaiachtige. Hij stief in 1928 uit. Herintroductie startte vanaf 1969 en is uiteindelijk goed verlopen. Inmiddels broeden raven voornamelijk op de Veluwe en losse paren broeden bijvoorbeeld in het Montferland en op de Utrechtse Heuvelrug. Recent hebben raven ook de Oostvaardersplassen ontdekt. Samen met vossen en zeearenden zijn ze daar te zien op kadavers van de grote grazers. De raaf is een typische ‘dood doet leven’ soort, hij is gek op aas. Waarschijnlijk dat meer grote dode dieren in de natuur ook de raaf goed zal doen. Op www.stichtingnatuurbeelden.nl zijn twee prachtige filmpjes te zien van deze lijkenpikkers.

Tekst: Twan Teunissen, ARK
Foto: Leo Linnartz, ARK