Winter survivaltips voor vogels
Vogelbescherming NederlandBericht uitgegeven door Vogelbescherming Nederland op vrijdag 26 november 2010
De weersverwachtingen liegen er niet om: er is sneeuw en vorst op komst. Winterbanden, ijzers uit het vet en strooizout: alle onderwerpen worden besproken. Maar denk ook eens aan de vogels buiten. Nu de temperaturen gaan dalen, kunnen ze alle hulp gebruiken. Vogelbescherming zet daarom voor u de winter survivaltips op een rijtje.
De winter komt vroeg dit jaar. Hoe kouder het wordt, hoe meer vogels de tuinen gaan opzoeken. Hier vinden ze het voedsel en de veiligheid die ze nodig hebben om te overleven. Want zo serieus is het. Bij sneeuw en ijs is het letterlijk een kwestie van leven of dood. Bijvoeren is dus geen overbodige luxe, het is noodzakelijk voor veel vogels om de winter te overleven.
Door diverse onderzoeken weten we inmiddels dat vogels niet afhankelijk worden van mensen door het bijvoeren. Ze zoeken eerst naar voedsel in de natuur; wat ze tekort komen vullen ze aan met hetgeen wij ze geven. Steek daarom de handen uit de mouwen en help de vogels een handje. Grote kans dat je door de vorst vogels zult zien die normaal gesproken niet in je achtertuin voorkomen.
De winter survivaltips voor vogels op een rij:
1. Hang voedersilo’s op met vogelvoer. Strooi ook wat voer tussen de struiken, zodat schuwe vogels ook aan hun trekken komen.
2. Behalve pindaslingers en vetbollen, kunt u ook voer uit eigen keuken geven. Denk aan kaas (zonder de korsten), brood en fruit. Merels zijn bijvoorbeeld dol op rotte appels.
3. Geef water in een ondiepe schaal. Ververs het water dagelijks. Als het hard vriest kunt u het water vervangen door geschaafd ijs.
4. Hang een nestkast op. Kleine vogels, zoals de winterkoning, gebruiken dit als schuilplaats bij slecht weer.
5. Veeg afgevallen bladeren op een hoopje in de tuin, of onder de struiken. Ook dit is een prima schuilplaats en de vogels kunnen er scharrelen naar voedsel.
6. Voer dagelijks: bij voorkeur ’s ochtends vroeg of einde van de middag.
7. Voer kleine beetjes tegelijk, zodat het voedsel niet bederft. Op die manier komt er ook geen ongedierte op af.
Kijk voor meer informatie op de site van Vogelbescherming Nederland.
Tekst: Marieke Dijksman, Vogelbescherming Nederland
Foto: Flickr, Creative Commons Attribution 2.0 License